De wonderlijke laatste reis van Donald Crowhurst

Lectuur voor een verloren uurtje aan boord? De nieuwe uitgave van “De wonderbaarlijke reis van Donald Crowhurts” laat zich niet zonder meer wegzetten, het is beklijvende lectuur en een van de vreemdste verhalen over de zee. Het is niet zomaar een verslag van de fatale  deelname aan de eerste solozeilrace rond de wereld. Het is een reconstructie van een diep menselijk drama dat op een  intrigerende manier door de auteurs wordt geanalyseerd. Met respect en eerbied gaan zij op zoek naar de man die het slachtoffer werd van zijn waanbeelden.

crowhurst_lrIn 1968 besloot Donald Crowhurst mee te doen aan de Sunday Times Golden Globe Race, een non-stop zeilrace over de wereldzeeën. Afgaand op zijn enthousiaste radioberichten dacht iedereen in Engeland dat hij zou winnen. Het land maakte zich klaar voor een heldenontvangst. Maar acht maanden na zijn vertrek werd zijn boot gevonden, midden op de Atlantische Oceaan, zonder Crowhurst aan boord. Van hem is nooit meer iets vernomen.

In  het boek reconstrueren Nicholas Tomalin en Ron Hall deze fatale tocht over de oceaan. Op basis van de logboeken aan boord en vele gesprekken met Crowhursts familie en vrienden ontdekken ze hoe hij iedereen om de tuin wist te leiden. De stoere oceaanzeiler die velen in Crowhurst zagen, bleek een eersteklas oplichter en fantast.

Het boek blijft van begin tot einde intrigeren omdat het uitgekiende spel dat de zeiler speelt om zijn fictieve tocht een hoog waarheidsgehalte te geven tot in de kleinste details uit de doeken wordt gedaan. Detailkaarten van zijn werkelijke tocht zijn opgenomen, samen met foto’s van de trimaran bij de tewaterlating, beelden uit de film die Crowhurst zelf aan boord maakte en tenslotte de berging van de verlaten boot.

Op basis van de analyse van zijn dagboeknotities tonen de auteurs aan  dat de zeiler het contact met de werkelijkheid verloor en uit zijn trimaran is gestapt. Zij vergelijken zijn aantekeningen met de patronen van van een klassieke paranoia, een psychotische stoornis waarbij waanideeën worden opgebouwd tot een complexe, verwarde constructie.

Door zijn raadselachtige verdwijning oogstte Donald Crowhurst de roem waarvoor hij zijn tocht rond de wereld was begonnen. Hij werd een internationaal vermaarde, mytische figuur.
Crowhurst verhaal is recentelijk verfilmd (‘The Mercy’, 2017), met Colin Firth in de hoofdrol en wordt eind 2017 in de bioscoopzalen verwacht.

De wonderlijke laatste reis van Donald Crowhurst. Nicholas Tomalin & Ron Hall – ISBN : 9789064106224 – 382 pagina’s – Uitgeverij Hollandia – € 17,95

Verkrijgbaar in de boekhandel, ook online te bestellen: “De wonderbaarlijke laatste reis…”