Vendée Globe, weekoverzicht  6 – 11 november 2016

Na de uitzonderlijke omstandigheden bij het  vertrek van  de 8ste Vendée Globe, kwam er een gecompliceerd weerbeeld opzetten, onvoorspelbaar, uiterst uitdagend voor de zeilers. Tot aan Madeira hadden ze  te maken gehad met oscillerende Portugese passaatwinden, daarna met een aanhoudende rugwind. Lichte briesjes, afgewisseld met  angstaanjagende windstoten die de schippers dwongen om alert aan het roer te blijven, dus er viel geen oog dicht te doen. Resultaat: 9 wisselende posities aan de top tot dinsdag 7 november om 17u,  Armel Le Cléac’h de controle van de race overname en deze voorlopig niet meer uit handen geeft.

Bij de passage van de Atlantische Oceaan in  Noord-Oostelijke passaatwinden, hebben de foilers niet in de gelegenheid om hun potentieel te benutten. Vincent Riou (PRB) heeft daar gebruik van gemaakt om zich op te werken in het klassement. Op het einde van de eerste week van de race, hebben de favorieten hun posities nog veilig weten te stellen, met uitzondering van Jean-Pierre Dick (Virbac-StMichel) verliezer in Madeira, die teruggeslagen werd naar de 12e positie.

Wat betreft averij diende  alleen de Spaanse Didac Costa (One Planet One Ocean) terug te keren naar de haven een paar uur na de start met problemen met het  ballast en het elekrtisch circuit. Hij is terug rit van donderdag 10 november 12:30 …

Posities 11 november om 18.00 uur

1 – BANQUE POPULAIRE VII (ARMEL LE CLÉAC’H)- Afstand tot de aankomst : 22 788 nm

2 – PRB (VINCENT RIOU) – Afstand tot de leider : 9,31 nm

3 – HUGO BOSS (Alex THOMSON) –  Afstand tot de leider : 42,05 nm

 

Une première semaine à fond (S1) / Vendée Globe door VendeeGlobeTV