3 boten, 4 zeilers naar Olympische Spelen Rio

Het trio zeilers voor Rio dat de  bevoegde commissie vorig weekend selecteerde, was een vanzelfsprekende keuze. Geen gewetensproblemen of afwegingen op een apothekerschaaltje. De drie boten die België afvaardigt naar de Olympische Spelen in Rio hebben hun potentieel en vormpeil bewezen.

Evi1_LREvi Van Acker was een certitude lang voor de aanvang van haar ‘Quest for Gold’. Niet dat de voornaamste uitdaagster, Emma Plasschaert, geen goede resultaten kon voorleggen, maar Evi, met het brons van Londen op zak, heeft de voorbije 4 jaar nog duidelijk progressie gemaakt. Zij is dan ook de belangrijkste kandidaat voor een  medaille. Maar in de Laser Radial klasse kunnen voor de vuist weg wel 10 medaille kandidates genoemd worden. De Nederlandse Marit Bouwmeester is alvast de samba aan het oefenen om haar overwinning te vieren. Een beetje voorbarig misschien, maar wel een teken dat er naast de strijd op het water ook een zwaar psychologisch gevecht zal geleverd worden. Men moet inderdaad van 8 tot 16 augustus topprestaties leveren wil men het felbevochten podium beklimmen.

Evi blijft alvast stoïcijns kalm onder alle drukte en heeft de laatste paar maanden bewezen dat ze haar zenuwen de baas kan. En niet alleen dat, ook alle andere tegenstanders in haar klasse heeft ze reeds op achterstand gezeild. Het Olympisch water in Rio is heel gevarieerd, met wisselende windinval en stroming, een wedstrijdoppervlak waar ervaring de doorslag zal geven. Net op dat vlak heeft Evi de beste papieren.

Wannes3_LRWannes Van Laer die aantreedt in de Laser klasse mocht in Londen vier jaar geleden proeven van de Olympische competitie en eindigde daar 34ste. Maar sindsdien is er werk gemaakt van de omkadering en hij spreekt zelf van een overstap van het amateurisme naar het professionalisme. Dat weerspiegelde zich in zijn resultaten, met zowel dit jaar als vorig jaar een paar knappe top 10 plaatsen in Wereld en Europese kampioenschappen. De ambitie van Wannes gaat ook in die richting, hij schuift een tp 8 plaats naar voor.

De derde boot voor Rio is de 49-er van het team Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers. Yannick en Tom (foto bovenaan) zeilen nu iets langer dan een jaar samen.

“Het begin was niet altijd even gemakkelijk maar we zijn hard blijven trainen ook al hebben we veel tegenslagen moeten verwerken. Samen met ons begeleidingsteam en dankzij het topsportprogramma van de VYF zijn we erbovenop gekomen! Ons doel is om verder te blijven werken aan onze progressie op alle vlakken om zo sterk mogelijk voor de dag te komen in Rio. In Rio willen we op ons maximale kunnen presteren.

We zeilen alvast enorm graag samen. Tom en ik vormen samen een topteam met nog veel groeimarge! Na Rio zullen we dus onze pijlen richten op Tokyo 2020!” Dit team verdient alvast de prijs van de volharding in de moeilijkste en meest acrobatische boot uit het Olympische gamma. Een top 10 plaats in Hyères dit jaar is tot nu toe hun beste resultaat.  Hun progressie het voorbije jaar was mooi om zien en hun ambitie  voor Tokyo 2020 is dan ook verantwoord. Voorwaarde natuurlijk dat het ‘huwelijk’ van de teamgenoten stand houdt.

teamfoto_LROlympische Spelen Rio, wedstrijdschema voor Laser, Laser Radial en 40-er van 8 tot 19 augustus 2016 (reservedagen inbegrepen).