Oostende-Ramsgate ONZK 2016 voor IRC en CRC, van start tot finish in een nieuw kleedje

Op 5 mei is weer zover: de Royal North Sea Yacht Club organiseert in samenwerking met het VYF en onder de auspiciën van het ONZK de prestigieuze Oostende – Ramsgate zeilwedstrijd. Er zal opnieuw een gezellige drukte heersen in de dokken de woensdag voor het hemelvaartweekend. Nadat alle jachten hun ligplaats hebben ingenomen en even bij het Race secretariaat zijn binnengelopen om de laatste formaliteiten in te vervullen, zal de clubbar en het restaurant weer overspoeld worden door de talrijke bemanningen van de deelnemende schepen.

De ambitie van de RNSYC spreekt voor zich. Oostende – Ramsgate moet hét zeilevenement van het voorjaar worden voor de Benelux en op termijn wil de club de kaap van 100 deelnemers overschrijden. Een hele uitdaging, maar het bestuur en de wedstrijdleiding doen er alles aan om de wedstrijd zo aantrekkelijk mogelijk te organiseren.
Om de wedstrijd nog aanlokkelijker te maken en om een nieuw elan te geven, voorziet de RNSYC een uitzonderlijke prijs voor de komende jaren. Alle deelnemers die meedingen aan de wedstrijd Oostende Ramsgate of aan de terugwedstrijd Ramsgate Oostende én die aanwezig zijn op de prijsuitreiking van zaterdagavond 7 mei in de RNSYC, maken kans via loting een spinnaker te winnen, op maat gesneden voor hun boot naar hun wensen. Deze actie wordt ondersteund door onder meer “Wittevrongel Sails” en “Lefebvre UK Sails”. Deze prijs voorziet in een spinnaker of gennaker naar keuze, tot een max. van 100 m2. Grotere spinnakers kunnen natuurlijk ook mits bijbetaling aan de zeilmaker.

Er wordt ook voor de grotere en snellere boten een langere baan opgelegd waar de schippers verplicht worden om de kust te volgen tot Duinkerke. De minder snelle jachten kunnen al ter hoogte van Middelkerke de oversteek aanvatten. Er wordt aan alle schippers en bemanningen gevraagd om alert te zijn bij het overzeilen van de “Traffic seperation” zone.

De Royal North Sea Yacht Club zal zorgen voor de nodige begeleiding. Vorig jaar werd dit in dank afgenomen, na de zware windvlagen bij aankomst van de vloot voor Ramsgate. Een 7 tal schepen hadden assistentie nodig en veiligheid primeert. De dag voor afvaart zal expert weerkundige Fritz Buyl op woendagavond de weerkaarten komen toelichten.

Op donderdag 5 mei voorziet de club vanaf zes uur ’s ochtends een assortiment ontbijtkoeken en de koffie en fruitsap zal klaar staan. Om halfzeven wordt een briefing voorzien voor iedere klasse. De start wordt ten laatste om 0800 uur gegeven. In functie van de wind worden de eerste deelnemers verwacht omstreeks 1500 uur in Ramsgate.
Na de race, wordt opnieuw een gratis warme maaltijd en koude pint voorzien voor de bemanningen in het clubhuis van de Royal Temple.

Race of rust

De vrijdag kan je kiezen voor een rustdag, of deelnemen aan een zeilwedstrijdje “Round the Cans” georganiseerd door de Royal Temple. Kwestie dat iedereen in de “spirit” blijft, of gewoon genieten van een goed aperitief op één van de boten aan de steigers. In de late namiddag wordt de prijsuitreiking georganiseerd in samenwerking met de Royal Temple. Tijdens de prijsuitreiking komen alle classes uiteraard aan bod en voorzien wij voor elke ingeschreven deelnemer een herdenkingspolo. Daarna is er het diner in het restaurant van de Royal Temple Yacht Club.

Op zaterdag wordt in de vroege uurtjes de start gegeven voor de race van Ramsgate naar Oostende. Er wordt tussen Nieuwpoort en Oostende een aankomstlijn voorzien. Nadien wordt in Oostende , in de Royal North Sea Yacht Club nog een afterparty georganiseerd waar de Spinnaker geloot wordt.

Nu nog hopen op mooie weer en vooral een leuke wind !

PROGRAMMA:

Woensdag 4 mei :

16:00-22:00: Registratie in het wedstrijdkantoor van de Royal North Sea Yacht Club

Vanaf 19:30 : Avondmaal in het clubrestaurant (reservatie verplicht)

22.30 : Fritz Buyl geeft toelichting over het weerbericht

Donderdag 5 mei :

06:00-06:30: Ontbijt in het clubrestaurant

07:00: Warning Signal 1st race van de dag.in de buurt van de binnenstroombankboei

Vanaf 15:00: Aankomst van de vloot in functie van de weersomstandigheden.

19:00: Gratis maaltijd in de Royal Temple

Vrijdag 6 mei :

Vanaf 08:30- 11:30: Ontbijt restaurant Royal Temple

PM : Start “round de Goodwin cans” wedstrijd (niet verplicht, je mag ook genieten van het Britse bier en natuur) ..

19:00: Prijsuitreiking in het clubhouse van de Royal Temple Club

Zaterdag 7 mei :

06:00 : Signal 1st race van de dag

Vanaf 17:00 : Aankomst van de Vloot in de Royal North Yacht Club

Dinner en prijsuitreiking in functie van de aankomst van de deelnemende jachten, gevolgd door een after party!

Meer Info: www.rnsyc.be

Inschrijvingen gebeuren on line via de club site.

 

 

TOELICHTING PROGRAMMA :

Woensdag : inschrijving en registratie, weerbericht en avondmaal

Toch is een registratie in het wedstrijdbureau op woensdagavond vanaf 16.00 uur tot 22.00 uur noodzakelijk. Gelieve een kopie van uw meetbrief en de lijst van uw bemanning (naam en adres) achter te laten in zoverre u deze nog niet digitaal doorstuurde. Hier krijgt u ook uw parkeerkaart. Er dient ook iemand aan boord te zijn om eventuele veiligheidscontroles (reddingsvlot, geldigheid vuurpijlen, etc.) mogelijk te maken.

De club voorziet in een eenvoudige maaltijd (Mixed grill (rund/kip/merguez/buikspek) met kruidenboter, sla en aardappel in de pel of Fish & chips (kabeljauw in beignetdeeg) met sla en tartaarsaus en frietjes de avond van de inschrijving aan € 20 per persoon mits op voorhand in te schrijven via telefoon naar 059 702 754 of via te mailen naar rnsyc.clubhouse@gmail.com.

Donderdag : Ontbijt, de race Oostende – Ramsgate , avond in Ramsgate

Alvorens te starten op zee, nodigen we alle deelnemers met hun voltallige bemanning om zes uur uit op een ontbijt bestaande uit een gevarieerd assortiment ontbijtkoeken, koffie, thee of fruitsap.

Inbegrepen in de inschrijving is voor alle deelnemers en hun bemanning een warme maaltijd (vol-au-vent-taart met krielaardappelen of vegetarisch alternatief op aanvraag) en een koude pint (of frisdrank of koffie of thee) na de wedstrijd aangeboden in het clubhuis van de Royal Temple Yacht Club.

Vrijdag in Ramsgate : Ontbijt, wedstrijdje of sightseeing of lekker niets doen, prijsuitreiking

Op vrijdagmorgen tot 11.30 uur kan je een Engels ontbijt bekomen in de RTYC met toast, koffie of thee naar hartenlust aan € 10 per persoon, te reserveren en betalen bij registratie op woensdagavond in Oostende.

Voor de diehards richt de RTYC op vrijdag een wedstrijdje in “round de Goodwin cans”. Aan deze wedstrijden wordt spijtig genoeg niet altijd deelgenomen door onze vloot. Toch loont het misschien de moeite om deze luie vrijdag eens op een nadere manier te vullen en de strijd aan te gaan met enkele Britse jachten.

Vrijdagavond wordt de prijsuitreiking gehouden van de lokale wedstrijd gevolgd door deze van Oostende – Ramsgate (bekers voor eerste drie van elke klasse, poloshirt voor voltallige bemanning van alle deelnemers ingeschreven voor 15 april, graag juist aantal en maten opgeven bij inschrijving). Deze plechtigheid gaat door in de lokalen van de RTYC omstreeks 19.00 uur.

Er is daarna ook een diner voorzien aan € 30 per persoon te reserveren en te betalen woensdag bij registratie in Oostende (voorgerecht: torentje van gerookte zalm met verse krab en guacamole, hoofdschotel: tonijn steak met saus van zongedroogde tomaten of kippenborst gevuld met spinazie met paddenstoel-chardonnay saus, dessert: Apple crumble of kaasschotel, koffie en versnaperingen)

Zaterdag : Terugwedstrijd, prijsuitreiking in Oostende

Zaterdag is er de terugwedstrijd naar de Belgische kust. De start voorzien we vanaf 6 uur ’s morgens, maar de juiste starttijd delen we vrijdagavond op de prijsuitreiking mee, want als de weersomstandigheden het even toelaten gunnen we jullie graag een paar uurtjes meer slaap.

Om het weekend feestelijk af te sluiten voorziet het clubhouse van de RNSYC  in Oostende een prijsuitreiking én de verloting van een spinnaker. Ook hier wordt een maaltijd voorzien in de vorm van een Noordzeebuffet (warm en koud) met al het lekkers uit de zee: garnalen, oesters, bulots, gatjes, zeepaling, blini’s met krabmousse, Oostendse vissoep met garnituur, garnaalkroketje, visburger, schartongrolletjes “Ostendaise”, rode poon op Thaise wijze, vergezeld van aangepaste salades, groenten, sauzen en brood. Teams en sympathisanten kunnen terecht tussen 21h en 23h, te reserveren op woensdagavond bij inschrijving aan € 30 per persoon.  Na het buffet is het tijd voor de prizegiving en verloting van de spinnaker, gevolgd door een overvalste afterparty met DJ tot in de late uurtjes.

ALGEMENE INFORMATIE

Parking in Oostende

Elk jaar moeten we vaststellen dat niettegenstaande de Montgomerykaai wordt voorbehouden, een aantal deelnemers hun wagen achterlaten op de zeedijk en een zware parkeerboete krijgen. Daarom zal vanaf dit jaar per boot slechts één gereserveerde parkeerplaats voorzien worden rondom het clubgebouw en dit in zoverre ze aangevraagd werd via het inschrijfformulier. Er is bijkomende parking voorzien op onze boten parking aan de Churchillkaai. Er is ook mogelijkheid om wagens gratis achter te laten aan een Oosteroever op het Esplanadeplein en gebruik te maken van de gratis overzetdiensten die constant op en af varen tussen 6.30 en 20.50 uur vanaf het Aquarium op de Visserskaai op een 300 meter van de club. Verder is er is ook betalende parking te verkrijgen onder de Visserskaai tegen een 25 €/per dag.

Ligplaatsen in Oostende en Ramsgate

Liggelden in de RNSYC zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld van zaterdag 30/4 tot donderdag 4/5 en van zaterdag 7/5 tot zondag 15/5.

Gezien de Marina van Ramsgate uitgebaat wordt door de overheid zijn er GEEN GRATIS LIGPLAATSEN IN RAMSGATE.