Oostende Voor Anker: ,,Rescue at Sea”

OvA_AfficheOostende voor Anker brengt tijdens zijn 16de editie volgend weekend – van 28 tot 31mei 2015 – authentieke schepen van heel Europa samen. Het wordt het epicentrum van het maritiem erfgoed in België van gisteren, vandaag en morgen. Het thema van dit jaar : Rescue at Sea. Dagelijkse zijn er demonstraties met de NH 90, de helikopter die de Seaking zal vervangen.

Oostende voor Anker is de “rendez-vous” plaats voor alle schippers en bemanningen met een schip van meer dan 40 jaar oud of een replica van een oud plan. De beleving van het erfgoed bepaalt met de sfeer het ritme, de gezelligheid en de authentiek maritieme sfeer.  Gemakkelijk toegankelijk en volledig gratis.

168 deelnemende schepen

Met 168 deelnemers liggen het Montgomery- en het Mercatordok volledig vol. Naast een waaier aan klassieke schepen en schepen voor de binnenvaart ben ik bijzonder trots op de kathedralen van de zee. Deze indrukwekkende driemasters spreken tot ieders verbeelding. Je kan de schepen ook bezoeken of bezichtigen vanop de pontons. Een praatje maken mat de schipper is altijd een unieke ervaring en levert prachtige verhalen op.

OvA_ShipsTocht op zee

Verschillende grote schepen nemen bezoekers mee voor een tocht op zee. Varen onder zeil met een twee- of driemaster is een bijzondere beleving voor kinderen maar ook voor volwassenen. Als ik tijd heb vaar ik ook even mee. Een momentje ontspanning in de drukte van het evenement.

Je kan op zee gaan met de driemaster Minerva, tweemasters Gallant, Iris, Nele, en ocean racer Tomidi en Antwerp Flyer.

Dagelijks reddingsdemonstraties

De zee kan wreed zijn en de scheepvaart is onderhevig aan de elementen. Daarom werd in 1838 een reddingsdienst op zee opgericht. Tot 1926 moesten mensen redden met roeibootjes daarna pas kwamen gemotoriseerde reddingsboten. Deze werden later vervangen door boten van het Watson-type. Deze hebben de bijzonder eigenschap dat ze zich zelf terug kunnen oprichten en dus onzinkbaar zijn.

Tijdens Oostende voor Anker kan je o.a. een bezoek brengen aan de “Laura Moncu” een schip van het Watson-type. Maar we schenken ook aandacht aan de moderne schepen met de “Tuimelaar” en de “Orka”. Deze laatste wordt op zaterdag 30 mei gedoopt.

Helikopter demo in het zwaaidok: 11.30-12.00 uur

Rescue demo in het Mercatordok: 15.30-16.00 uur en 16.30-17.00 uurOvA_Heli

OvA_Muziek80 muziekoptredens

De optredens zorgen altijd voor een ontspannen sfeer tijdens het evenement. Op verschillende plaatsen hebben we podia gezet en sommige groepjes spelen van op het dek van een schip. Ik probeer in het passeren ook een paar nummertjes mee te pikken. Op zondagavond sluiten we het evenement traditioneel af met kanonschoten en hoorngeblaas van de schepen. Met de medewerkers zingen we als afsluiter uit volle borst “Wild Rover” mee.

4 dagen opendeur bij DAB Vloot

Een bezoek aan DAB Vloot is ook altijd de moeite. Je kan er kennis maken met hun werking en kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelfs meevaren met een reddingsboot. Op zaterdag 30 mei wordt een nieuwe reddingsboot de “Orka” gedoopt. Ik breng ook altijd een bezoekje aan hun kantoren. Daar kan je namelijk kunstwerken van Roger Raveel bewonderen en in de toren heb je een prachtig uitzicht over de haven.

Het volledig programma, de lijst van alle deelnemende schepen en de muziekgroepen die optreden opn dit gratis festival vind je op: http://www.oostendevooranker.be/