Spitse ‘Booty’ luidt nieuw tijdperk in

Booty1_LRMet de avant-première van ‘Booty’,  een 24 voet  transporteerbaar  zeiljacht, betreedt de nautische sector in ons land, net voor de jaarwende, een nieuw tijdperk.

Voor het eerst sinds het faillissement van de Etap werf uit Malle, op een paar dagen na 5 jaar gelden, wordt in ons land weer de serie productie van zeiljachten opgestart.  Voor dit  heuglijke feit tekent de kleinschalige, dynamische Jachtwerf Jan Vandamme uit Zeebrugge.

Aan de opstart van het ‘Booty’-project ging ruim anderhalf jaar studie en overleg vooraf. Op basis van de  vele gesprekken met booteigenaars die Jan Vandamme  voerde bij de bouw, restauratie, reparatie en onderhoudswerkzaamheden – de core business van zijn werf – distilleerde hij de behoefte aan een relatief klein, flexibel  maar comfortabel  en betaalbaar jacht. De boot is niet langer de enige en alleen zaligmakende interesse van de huidige watersportliefhebber.  Vandaar dat er een vraag ontstond naar een vaartuig dat ruimte laat voor andere vrijetijdsbestedingen. Daarom moeten zowel  aanschafprijs als onderhoudskost binnen de grenzen van een doorsnee vrijetijdsbudget passen.

Solo en transporteerbaar

Dat de watersportliefhebber uitgekeken raakt op het jarenlang varen in een zelfde regio vroeg om een  transporteerbare boot en gezien de gezinssamenstelling  diende het nieuwe jachtje ook eenvoudig te bedienen zijn en makkelijk solo te varen.  Na een  grondige marktverkenning kwam Jan Vandamme tot het besluit dat het ideale bootje dat hij voor ogen had , niet bestond. Daarom ging hij aan het tekenen, schetsen en rekenen, zocht inspiratie bij succesvolle types uit de jaren 60 en 70 van vorige eeuw en ging scheep met een van de meest ervaren jachtontwerpers  van de Lage landen, de Nederlander Frans Maas.

Het resultaat werd ‘Booty’, een spitsgatter, een boot met niet alleen  een scherpe boeg maar ook  een scherpe kont. Ontworpen voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdig cruisingjacht dat bovendien gemakkelijk transporteerbaar is.

Frans Maas slaagde erin een cruisingzeilboot met groot ballastaandeel tóch transporteerbaar te maken. Een middelgrote gezinswagen volstaat om Booty over land naar een  droombestemming te verplaatsen.

Constructie

Scheepswerven Jan Vandamme zorgt, naar aloude traditie, voor een vertrouwenswaardige bouwkwaliteit. De Booty is volledig in carbon/epoxy gebouwd. Op plaatsen met hoge belasting werd het diabschuim vervangen door epoxyschuim met hoge densiteit. De hoofdschotten en de langsversterkingen zijn aan de romp getapet met carbonmatten en epoxy. Dat zorgt voor een zeer stevig en stijf schip.

De zeereling is in roestvrij staal, de mast in carbon en alle vallen zijn in spectra. De motor, dieseltank, watertank en batterijen zijn centraal opgesteld. Naast het waterdicht aanvaringsschot zijn zowel vooraan, onder het tweepersoonsbed, als onder de kuipbanken, drijfkasten ingebouwd, wat het schip vrijwel onzinkbaar maakt.

Booty2_LRDe eerste zeiltesten, voorzien in de lente van 2015, zullen die onzinkbaarheid in de praktijk brengen. De doordachte aanpak van Scheepwerf Jan Vandamme – de kernactiviteiten van de werf worden onverminderd voortgezet – zal de werf hopelijk besparen wat die andere werf van onzinkbare jachten uit ons land overkwam. ‘Booty’ is een jachtje dat zich inschrijft in de nieuwe tijdsgeest en de watersportbeleving vandaag. Dat geeft het alle kansen op succes en verdient het de omschrijving die de Jan Vandamme het meegaf: “A classic, miles ahead …”

Lees het volledige verhaal over de avant-première van ‘Booty’ het eerste serie-productie zeiljacht in ons land sinds de teloorgang van de Etap werf in Bootagazine PLUS, de gratis online bijlage van het tijdschrift Bootmagazine.

 

Technische specificaties :

Grootzeil :          14,6 m2

Fok :                      10,00 m2

Genua :                               17,00 m2

LOA :                     7,20m

CWL :                    6,80 m

Breedte :            2,46 m

Diepgang :          1,35 m

Gewicht :            1050 kg

Ballast :                                   550 kg

 

Meer details: Booty Yachts Belgium

Schets_booty_LR