Olympisch zeilparcours Rio 2016 is open riool

Rio-BaaiIn de baai van  Rio de Janeiro waar in 2016 de Olympische zeil- en windsurfwedstrijden plaats hebben, is een resitente ‘superbacterie’ ontdekt, zo meldt het dagblad Metro.

De waterkwaliteit in de baai van Rio is al langer een bezorgdheid van atleten en begeleiders met het oog op deOlympische Spelen van augustuis 2016. Het water is een open riool.

Dagelijks stromen miljoenen liters ongezuiverd rioolwater in de Guanabara baai, waar de wedstrijden zullen plaats hebben. Zo’n 70 procent van het afvalwater van de miljoenenstad wordt niet gezuiverd.Tests van de waterkwalitet hebben uitgewezen dat grote hoeveelheden uitwerpselen in de baai drijven.

De vondst van een superbacterie die resistent is tegen normale antibiotica maakt de bezorgdheid nog groter. De bacterie zou enkel behandeld kunnen worden met experimentele antibiotica. Bovendien bestaat het risico dat zwemmers drager worden van de bacterie, waardoor ze verder verspreid wordt.

De organisatoren van de Spelen in Rio hadden op voorhand aangekondigd dat ze de watervervuiling met 80 procent zouden doen afnemen, maar volgens critici is er nog niet veel gebeurd.  Op de meeste stranden van d ebaai is zwemmen dan ook verboden.

Bron: Metro