Breskens in de ban van de Tourkaravaan

Op 1, 2 en 3 juli 2013 strijkt in Breskens een tourkaravaan neer. Niet die van het vermaarde Franse wielerevenement, maar die van equivalent van de zeezeiler, de Tour de France à la Voile. En net als bij de gewone tour betekent dat etappeplaatsen geruime tijd bol staan van activiteiten die met het spektakel te maken hebben.

De Tour de France à la Voile is een jaarlijks terugkerend internationaal zeilevenement dat dit jaar voor de 36e keer wordt gehouden. De wedstrijd die sinds 2011 georganiseerd wordt door de Amaury Sport Organisation (A.S.O), dezelfde organisatie die verantwoordelijk is voor de fietsende variant van de Tour de France en andere grootschalige sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de Marathon van Parijs, Parijs/Dakar), start dit jaar in op 28 juni in Duinkerken en eindigt op 28 juli in Marseille.

Sinds 1978 wordt er in competitieverband gevaren langs de kustlijn van Frankrijk, waarbij een tiental havens wordt aangedaan. De wedstrijd telt verschillende onderdelen, de eigenlijke race tussen de etappeplaatsen op open zee en dagwedstrijden in de verschillende etappeplaatsen in de kustwateren. Het totaal aan vergaarde punten bij de wedstrijdonderdeel bepaalt uiteindelijk de plaats van de deelnemende teams (van professionals en amateurs) in het eindklassement.

Finishplaats

De editie 2013 van de Tour de France à la voile doet 11 havens aan in een parcours dat 1200 zeemijlen lang is en door Franse, Belgische, Spaanse en Nederlandse kustwateren loopt. Breskens is finishplaats van de eerste etappe (uit Duinkerken) en startplaats voor de tweede (naar Dieppe). In Breskens wordt op 2 juli een dagwedstrijd gevaren in de kustwateren voor de Zeeuwse kust.

De wateractiviteiten vinden plaats op de Westerschelde en haar monding, te weten het gebied de Deurloo, Walvischstaart, Sluissche Hompels en de vlakte van de Raan en in het Vaarwater langs Hoofdplaat, Pas van Terneuzen, Schaar van de Spijkerplaat, op de Spijkerplaat en op de rede van Vlissingen. De finish vindt plaats voor de oevers van de kust van Breskens.

Tour de France à la Voile wordt georganiseerd door de ASO, die ook de Tour de France voor wielrenners organiseert.