Kajakken in Herkenrode

– Naast wandelen en fietsen
nu ook kajakken –

Vanaf nu kan je genieten van een prachtige nieuwe peddelroute op de Demer, met in- en uitstapplaats achter de Infirmerie in Herkenrode. Bekijk het Engels Park vanaf het water en ontdek hoe groen de oevers van de Demer zijn!

“Water maakt een belangrijk deel uit van ons landschap. Vlaanderen betekent immers zoveel als ‘overstroomd land’”, zegt de Vlaamse minister van Toerisme. “Het is dan ook geen toeval dat er weinig mooiere manieren zijn om onze prachtige natuur te verkennen dan vanop het water. Deze waterbeleving verder uitbouwen is een speerpunt binnen mijn toeristisch beleid. Bovendien betekent dit project ook een bijkomende troef voor de site van Herkenrode. Dat je heel gemakkelijk een kajak kan huren via de automaat, is nog vrij uniek in Vlaanderen en maakt dit micro-avontuur wel heel toegankelijk voor de bezoeker.”

Je kan een sit-on-topkajak, inclusief peddels, zwemvest en waterdicht tonnetje, huren dankzij het gloednieuwe Paddle Share systeem van Peddelsport Vlaanderen. Paddle Share is een self-service automaat waarin je kajak staat gereserveerd. Deze automaat vind je op de Abdij van Herkenrode vlak achter de Infirmerie. Hieruit haal je dus zelf de kajak en start je de tocht richting Kuringen. Je krijgt een kajak telkens voor 2,5 uur ter beschikking. Uiteraard kies je zelf hoe lang je het water op wil. Een tochtje naar het uiterste punt van de route duurt gemiddeld een uur. Hierdoor heb je voldoende tijd om in alle rust te genieten van de natuur.  Nadien ben je weer op het vertrekpunt en stop je de kajak weer netjes in de Paddle Share automaat! Vrij kajakken met eigen materiaal of uitstappen onderweg is hier niet toegestaan. Uit respect voor de natuur langs de Demeroever beperken we ons tot de gebruikers van Paddle Share box.

“Een unieke manier waardoor we als peddelsportfederatie natuur, cultuur en sport in evenwicht kunnen brengen. Op andere plekken waar wel meer recreatiemogelijkheden zijn kunnen we uiteraard ook meer gebruikers toelaten. Onze clubs zijn betrokken als ambassadeurs om dit unieke project uit te rollen voor iedereen die interesse heeft om te peddelen in Vlaanderen. De samenwerking met Toerisme Vlaanderen, Herita en de stad Hasselt is dan ook zeer waardevol. Peddelsport op maat van het type sporter én het type omgeving”: zegt Steven Thys Algemeen directeur Peddelsport Vlaanderen.

Paddle Share werkt met digitale sloten. Je hebt een opgeladen smartphone (Apple of Android) nodig om het slot te kunnen openen en sluiten. Na het reserveren ontvang je informatie hoe je het slot opent en een aantal tips over peddelsport. Tijdens het peddelen kan je handig je droge spullen achterlaten in de paddlesharebox. Je smartphone kan mee op het water in een waterdichte ton.

“Deze peddeltocht is niet zomaar nieuw aanbod voor Hasselt en Herkenrode: het is een unieke water- en natuurbeleving voor jong en oud, die je compleet doet vergeten dat je je in onze provinciehoofdstad bevindt.” zegt Rik Dehollogne, schepen van Toerisme van de Stad Hasselt.
 
Dit toeristisch hefboomproject van Peddelsport Vlaanderen en Herita is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen.

foto’s © Herita