Energy Observer terug in Frankrijk na een 7-jarige reis rond de wereld

Saint-Malo – Energy Observer, het laboratoriumschip voor de energietransitie, is deze maand teruggekeerd naar zijn thuishaven. Daarmee komt een einde aan een zeven jaar durende reis rond de wereld. Tussen 2017 en 2024 reisde het schip elk jaar door een ander geografisch gebied – Frankrijk, het Middellandse Zeegebied, de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, Azië, Afrika en Amerika – om de specifieke bronnen en bedreigingen van elk continent te begrijpen en zo de complexiteit van de energiewereld te doorgronden.

Sinds de lancering op 14 april 2017 heeft de Energy Observer meer dan 68.000 zeemijlen afgelegd – meer dan drie keer de wereld rond – 50 landen bezocht en 101 tussenstops gemaakt. Tijdens deze Odyssee heeft hij de levensvatbaarheid van schone, hernieuwbare technologieën aangetoond in alle mogelijke omstandigheden, van de kou van de Noordpool tot de hitte van de tropen. Op initiatief van Victorien Erussard, een officier van de koopvaardij en oceaanracer, heeft het project een team van zeelieden, wetenschappers, ingenieurs en journalisten samengebracht met een drievoudige missie: het verkennen, testen en verspreiden van praktische oplossingen voor de uitdagingen van de energietransitie en helpen bouwen aan een koolstofarme wereld.

Legendarische multihull getransformeerd in laboratoriumschip

Energy Observer is gebaseerd op de grote wedstrijdzeilboot uit de jaren tachtig, een schip dat de beroemde Jules Verne Trophy won, een bemande race rond de wereld onder de vlag van Enza Nieuw-Zeeland. Het schip is omgetoverd tot een drijvend laboratorium voor de energietransitie en is een symbool geworden van technologische innovatie ten dienste van een duurzame toekomst.

Energy Observer Productions – Antoine Drancey

Het maakt gebruik van een mix van hernieuwbare energiebronnen, voortstuwingsvleugels en een complete waterstofketen en demonstreert de levensvatbaarheid van deze koolstofarme oplossingen in uiteenlopende klimatologische en geografische omstandigheden. Deze ervaring heeft geleid tot twee industriële projecten: EODev, een pionier en wereldleider op de markt voor elektrische generatoren aangedreven door waterstof, en EO Concept, het ontwerpbureau achter het ambitieuze Energy Observer 2 vrachtschipproject aangedreven door vloeibare waterstof.

Energy Observer 2 © Kadeg Boucher

Nieuwe projecten van de Energy Observer

Nu de Odyssey ten einde loopt, krijgen nieuwe projecten vorm voor 2025/2030. Energy Observer werkt al aan het concept van een nieuw laboratoriumschip (van vergelijkbare grootte als het eerste) dat Energy Observer 3 wordt genoemd. Dit schip zal experimenteren met synthetische brandstoffen, e-fuels genaamd, en aanverwante technologieën. Een nieuw schip betekent een nieuwe Odyssee, met beelden en ontmoetingen die zullen worden verwerkt in een nieuwe documentaireserie: Énergie, l’avenir éclairé, voorbestemd om een benchmark te worden over hedendaagse energiekwesties.

Energieobservator – EO3 – Kadeg-Boucher

Om zijn educatieve missie nog verder uit te breiden, kondigt Energy Observer twee complementaire projecten aan: het digitale platform “Energy Observer Weekly” en het Observatoire de l’énergie, een onderzoeks- en educatiecentrum over de energietransitie gevestigd in Saint-Malo, een culturele bestemming op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst. Beide projecten zijn gericht op het ontcijferen van de wereld van energie en de wereld van energie.