De Transat Jacques Vabre Normandie Le Havre, 30e verjaardag

Voor de 30e verjaardag van de legendarische trans-Atlantische race, de Transat Jacques Vabre Normandie Le Havre, dient zich een indrukwekkend deelnemersveld aan. De race in teams van twee telt 190 zeilers, 95 boten, 17 nationaliteiten en 77 deelnemers die voor het eerst aan de race meedoen, alles samen vier klassen, vier koersen en logischerwijze ook vier winnaars. De zeilschepen van de Class40 (40-voets monohull) en IMOCA (60-voets), bekend van de Vendée Globe, de Ultimate klasse (trimarans van 60 voet en meer) en de Ocean Fifty klasse (50-voets trimarans) verzamelen allemaal in Le Havre.

Op zondag 29 oktober laat het deelnemersveld dan Le Havre achter zich om koers te zetten naar Martinique en de baai van Fort-de-France. Elk van de vier deelnemende klassen krijgt een andere route en een andere starttijd.

De Transat Jacques Vabre is een van de langste en zwaarste trans-Atlantische zeilraces voor teams van twee. Via een zeer technische route, zetten de zeilers koers naar Fort-de-France in Martinique. Ze moeten de woelige wateren trotseren van de Golf van Biskaje en dan de evenaar passeren, met de beroemde én beruchte doldrums. Het is natuurlijk geen toeval dat zoveel befaamde zeilers de wedstrijd op hun naam hebben gezet: Peyron, Cammas, Gabart maar ook ‘de zeilprofessor’ Michel Desjoyeaux. De stad Le Havre ontvangt dit evenement al sinds 1993.

In deze editie staan twee Belgen aan de start, Denis Van Weynbergh aan boord van de IMOCA D‘Ieteren Group en Jonas Gerckens in de Class 40 met zijn Volvo 164.

De Transat Jacques Vabre 2023 in cijfers

Deelnemers 
95 boats, 4 classes 
5 ULTIM, 
6 Ocean Fifty, 
40 IMOCA, 
44 Class40 
77 rookies 
18 women 
14 nationaliteiten:

German, Australian, Belgian, Brazilian, British, Canadian, Chinese, Spanish, French, Dutch, Hungarian, Irish, Italian, Japanese, New Zealand, Portuguese, Swiss. 

Wedstrijd
4600 milles for Class40s
5400 milles for IMOCAs
5800 milles for the Ocean Fifty 
7500 milles pour les ULTIM 

Data
October 20 : Opening of the village
October 29 : Start of the race
From November 12: finishes into Martinique 
Start times, Sunday 29th October (local time France)
1:05pm : ULTIM 
1:17pm : Ocean Fifty 
1:29 : IMOCA 
1:41 : Class40