Schelderegatta – Scheldetour ‘23: pleziervaarthoogdag voor Antwerpen

Jachthaven Antwerpen Linkeroever en de Royal Yacht Club van België zijn op zaterdag 17 juni e.k. het epicentrum van de zeilsport en van de pleziervaart op de Schelde. Alle wedstrijdjachten in de CR formule maar dus ook toerjachten en zelfs classic yachts zijn welkom.

De Schelderegatta is al twintig jaar het zeilershoogtepunt van de Antwerpse zomers. Tot nu toe trok de wedstrijd competitiezeilers aan die een klassieke baan tussen Hansweert en de jachtclubs aan Linkeroever volgden. Voor het eerst wordt er speciaal voor een groeiende groep aan toervaarders de Scheldetour aan toegevoegd: een tocht over dezelfde baan en onder dezelfde begeleiding maar dan zonder de prestatiedruk.
De aankomst die zaterdag rond 15u30 wordt een wervelende beleving voor pleziervaarders, zeilers en publiek.

Schelderegatta & Scheldetour: de feesteditie

Twintig jaar geleden ging de Schelderegatta van start onder impuls van verwoed zeiler Harry van den Bergh. Zijn motto was om zeilers van alle niveaus een unieke beleving te bezorgen. Zeilen op de Beneden-Zeeschelde was toen al door de toegenomen beroepsscheepvaart geen sinecure. Een sterke organisatie en een interactieve begeleiding op het water maakten dit unicum mogelijk.  Plus, natuurlijk, de prikkel van het finishen op de Rede voor Antwerpen en de gastvrijheid van de Jachthaven en de watersportverenigingen.

Racing & touring naar Antwerpen

Tijden veranderen, vandaar dat de Royal Yacht Club van België, die de erfenis van Van den Bergh verder zet, dit jaar opteert voor een bijkomende toertocht. De Schelde opvaren is tegelijk uitdagend als aantrekkelijk, vindt Carl Winters, voorzitter van de RYCB. “We willen beide evenementen openhouden voor een zeer breed scala aan yachtmen en yachtwomen. De Schelderegatta blijft haar laagdrempelige wedstrijdkarakter behouden, vandaar dat we met de Cruiser Rating formule werken om alle deelnemers met zo gelijk mogelijke kansen te laten zeilen. Aan de samenwerking met de diverse nautische autoriteiten die op de scheepvaart op het Belgische en het Nederlandse gedeelte van de Schelde toekijken, gaat veel overleg vooraf. Dat hebben we nu gebruikt om toestemming te krijgen voor een georganiseerde toertocht. Informatie vooraf plus begeleiding en communicatie tijdens de tocht nemen nu alle twijfels om naar Antwerpen te varen weg.”.

Klassieke blikvangers

Omdat Linkeroever dit jaar 100 jaar bij Antwerpen hoort en omdat de RYCB het varend patrimonium een warm hart toedraagt zijn ook alle ‘classic yachts’: Old Gaffers en Ronde en Platbodemschepen uitgenodigd. Zij worden samen in de jachthaven aangemeerd zodat het publiek hen ook van dichtbij kan bewonderen.  

Preventieve info en begeleiding

Om de drempel maximaal te verlagen organiseert Scheldetour en Schelderegatta twee info-avonden, telkens volledig gericht op de twee groepen van toervaarders of wedstrijdzeilers. De twee deelnemersgroepen kunnen ook rekenen op gedetailleerde preventieve informatie en een top-begeleiding van de nautische overheden en het RYCB Race – Rescueteam op het water met liefst 13 RIB’s.

Voor familie, fans en ander publiek

De aankomst van de Scheldetour en finish van de Schelderegatta wordt vanaf 15u30 ter hoogte van het RYCB Clubhuis op Linkeroever verwacht. Dat betekent een finale sprint voor de wedstrijddeelnemers of een groet aan de supporters die vanop de sluis van de jachthaven of de oevers voor het clubhuis een uitstekend uitzicht hebben. Van zodra de sluisdeuren van Jachthaven Antwerpen Linkeroever openen, varen alle deelnemers de haven in.

Op de terreinen van de RYCB en rond de jachthaven barst dan de yachting sfeer los: BBQ & bar, Live muziek, prijsuitreiking en veel meer. Er worden ca. 80 deelnemende jachten verwacht.

Deelnemen en info

inschrijven Schelderegatta en Scheldetour: www.schelderegatta.be

Scheldetour Informatie avond

woensdag 19 april 19u30 – Marinezaal RYCB Clubhuis, Thonetlaan 133, B 2050 Antwerpen L.O. (gratis)

Pieter Dick: Door de ogen van de loods

  • Tips & Tricks over het samen varen met de beroepsscheepvaart over de bochtige Schelde. 

Tim Mannaerts: Door de ogen van de Scheldetour-begeleiding (RYCB Race- & Rescue)

  • Hoe staat de begeleiding de deelnemende jachten bij?

Schelderegatta en CR-basis informatie avond

woensdag 25 mei 19u30 – Marinezaal RYCB Clubhuis, Thonetlaan 133, B 2050 Antwerpen L.O. (gratis)

Dirk De Wolf, wedstrijdleiding:

  • Wedstrijdzeilen voor beginners + elementaire regels, procedures en het waarom van de CR-meetformule

Sven Onghena, Race & Rescue begeleiding:

  • Interactie begeleiding en deelnemers, organisatie start + verloop + aankomst, communicatieprocedures.