Zeilen tussen twee continenten…
‘voor de vriendschap’ 

3de President Yacht Race, Bosporus 

Terwijl de Turkse President Erdogan zijn uiterste best deed om het graanakkoord weer vlot te krijgen, had tusen 28 en 30 oktober in de hoofdstad Istanbul de derde President Yacht Race plaats. Een zeilwedstrijd voor jachten in de IRC-klasse met 86 teams uit 28 landen. Het is de enige zeilrace ter wereld die tussen twee continenten wordt georganiseerd. De wedstrijd begon met een eerbetoon aan Kemal Atatürk, die precies 99 jaar geleden het moderne Turkije op de kaart zette. Dat zorgde voor een visueel spectaculair zeilfeest in de Bosporus.

Zowel West- als Oost-Europese landen tekenden present naast toch wel minder voor de hand liggende zeilnaties als  Azerbeidzjaan, Belarus, Turkmenistan en zelfs een team uit Oekraïne en een uit Rusland traden aan. Zover onze waarnemingen reikten, is het niet tot een aanvaring tussen de oorlogvoerende landen gekomen. 

,,Het is de zeilwedstrijd van de vriendschap in een uniek kader op de grens tussen het Westen en Azië”, aldus de steeds aimabele Ekrem Yemlihaoğlu, voorzitter van de ‘Istanbul Open Sea Yacht Race Club’. ,,Ons grootste doel voor de komende jaren is dat onze race nog meer deelnemers aantrekt, vooral dan uit de gebieden rond de Middellandse Zee, om zo verder uit te groeien tot een van de meest prestigieuze races ter wereld.” 

Stroming

Zeilen op de Bosporus, de zee-engte die de Zwarte Zee verbindt met de Zee van Marmara, aansluitend op de Middellandse Zee, heeft iets unieks. Het is de enige locatie waar je met zicht op de Hagia Sofia overstag kan gaan. Deze voormalige christelijke, oosters-orthodoxe kathedraal, die tegenwoordig als moskee in gebruik is, vormt een uniek decor samen met de heuvels waarrond de stad zich ontwikkelde. De wedstrijd die zich over drie dagen ontplooide, kreeg de laatste dag af te rekenen met een compleet gebrek aan wind en noodgedwongen werden de races voor die dag gecanceld. Maar dat kon de vreugde niet drukken. Tijdens het spetterende avondfeest in de scheepswerf van Istanbul, straalden de teams van enthousiasme. Iedereen had wel wat gewonnen, in de diverse klassen, maar ook in nevenklassementen. 
Waren de lokale teams niet in het voordeel omdat ze de stromingen op de Bosporus beter kennen, vroegen wij ons af. ,,In geen geval”, aldus de voorzitter van de organiserende Yachtrace club, ,,de stroming wijzigt constant zodat de zeilers elke race voor een nieuwe uitdaging komen te staan.”   

De wedstrijd kon rekenen op de sponsoring van koerierbedrijf DHL International en dat maakt er met een aantal bedrijfsteams ook een interne competitie van. Zeilen als incentive en als teambuilding, het kan zeker inspirerend werken en aan het enthousiasme van de deelnemers te oordelen, is deze aanpak voor herhaling vatbaar.

Gedetailleerde informatie en alle uitslagen van de race zijn terug te vinden op https://sailturkey.racing

Lees ook: Istanbul, overweldigend in menig opzicht