Hiswa te Water 2022

– Bataviahaven van Lelystad NL – van 31/08 tot 4/09/2022
– foto’s @ Georges Janssens
– update 05/09/2022: zie onderaan.

Rond het middaguur op 31 augustus 2022 werd de Hiswa te Water editie 2022 officiëel gestart door de steeds goedlachse Mieke Baltus, burgemeester van Lelystad.

Mieke Baltus – burgemeester Lelystad

Na een lange coronatijdpauze was men ten zeerste beducht hoe deze editie zou verlopen. Maar blijkbaar heeft de watersporteconomie zich terug opgericht. Met meer dan 260 exposanten – waarvan er zich 167 op het water manifesteren – lijkt het erop dat deze beurs een waar succes wordt.

De vele bezoekers bij de eerste dag al geven de toon aan dat deze Hiswa te Water afstevent op een mooi resultaat.

Er lijkt ook markt te zijn voor Houseboats

De trend in de verkoop van sloepen lijkt zich nog voort te zetten. Ook de fabrikanten van houseboats werpen zich op de watersportmarkt. De zeilwereld met de grote merken is eveneens aanwezig en de grote catamarans trekken heel wat aandacht.

Elektrisch varen wordt erg gepromoot maar ook de buitenboordmotor met gewone brandstof is nog prominent aanwezig. Heel voorzichtig lijkt ook waterstof te infiltreren.

Ook tijdens deze Hiswa te Water worden traditiegetrouw de prijzen in het kader van de Boot van het jaar verkiezingen uitgereikt. Dit jaar kon de jury van watersportprofessionals uit Nederland en België prijswinnaars in vijf categorieën selecteren.

De Boot van het Jaar Oeuvre Award is de prijs voor een Nederlandse persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse Watersport. De Oeuvre Award 2022 is toegekend aan Jachtarchitect Koos (Jac.) de Ridder (1942). De Ridder wordt gelauwerd voor ruim een halve eeuw actieve bijdrage aan de zeilsport. De jury is getroffen door zijn liefde en niet aflatende enthousiasme voor het zeilen. Hij voorzag de watersport van talloze spraakmakende ontwerpen van degelijke, compromisloze en snel zeilende boten.

De Boot van het Jaar Start-up Award is de prijs voor jonge bedrijven in de watersport die succesvol zijn met een nieuwe formule of nieuwe doelgroepen. De Start-up Award 2022 wordt uitgereikt aan Flying Fish, een initiatief van jonge technici die de wereld duurzamer willen maken met hightech oplossingen voor maritieme toepassingen. Flying Fish is gespecialiseerd in hydrofoil systemen en duurzame aandrijvingssystemen.

Voor de Boot van het Jaar Innovatie Award Sloepen & Tenders werden vier boten genomineerd. De jury heeft deze prijs in 2022 toegekend aan AluShip uit Steenwijk voor de AluShip E-700 sloep. Deze Elektrosloep heeft een innovatieve aandrijving met twee draaibare 6kW pods. De sloep vaart stil en is uitstekend te manoeuvreren. De jury was ook goed te spreken over de vriendelijke prijs van deze moderne, onderhoudsvrije sloep.

Aluship E-700 sloep – Laurens Koster/ Boottesten.nl

De Boot van het Jaar Motorboot innovatie Award is dit jaar toegekend aan de Boarnstream uit Jirnsum voor de Marex 330 Scandinavia. De jury was vol lof over dit compacte ruimtewonder. Het jacht blinkt uit door innovatieve vindingen die allemaal robuust zijn uitgevoerd. Afmeren van dit snelle jacht is kinderspel dankzij techniek. ,,De Marex 330 Scandinavia is doordacht, zeer comfortabel en hoogwaardig afgewerkt”, aldus de jury.

Marex 330 – @ Laurens Koster/ Boottesten.nl

Alle nominaties voor de Boot van het Jaar Zeilboot innovatie Award waren volgens de jury van hoog niveau. De prijs valt dit jaar ten deel aan Vaan Yachts uit Hellevoetsluis voor de Vaan R4. Catamarans zijn enorm populair en de Vaan haakt in op die trend. Bovendien is de werf de belofte van duurzaam bouwen helemaal nagekomen. De Vaan is voor 60% gemaakt van gerecycled aluminium en vrijwel overal zijn innovatieve oplossingen toegepast.

De imposante catamaran VAAN R4

Elke beursdag wordt op het Podium aan het water in de Bataviahaven een prijs uitgereikt.
Woensdag 31 augustus: Oeuvre Award, Donderdag 1 september: Start-up Award,
Vrijdag 2 september: Sloepen en tenders innovatie Award, Zaterdag 3 september:
Motorboot Innovatie Award, Zondag 4 september: Zeilboot Innovatie Award.

Meer foto’s van de prijswinnaars en beelden van de uitreiking zijn later te vinden op: www.bootvanhetjaar.nu

Nog enkele impressies:

Met deze elektrische sloep zou men 150 mijl kunnen varen – Greenwave Goes
Een tweepersoonsduikboot van U-boat Worx
Saffieryachts – zeilboot met elektrische motor
De klassiekers van Bestevaer zijn steeds aanwezig
Een opknapper van Ventis…
Een ruime keuze aan sloepen
Een woonboot en motorjacht tegelijk…
In het water, maar toch op het droge…

========================================================

update 05/09/2022 – meegedeeld


Aanbod van boten gevarieerder dan ooit
RECORD AANTAL WATERSPORTLIEFHEBBERS BEZOCHTEN ZONOVERGOTEN HISWA TE WATER LELYSTAD

Na twee noodgedwongen online edities van de Hiswa te Water konden afgelopen week zo’n 30.000 watersportliefhebbers weer genieten van een echte botenshow. Zo’n 350 boten waren te bewonderen in de Batavia Haven in Lelystad op de plek waar ze horen, namelijk ín het water.

Als beloning voor het lange wachten konden bezoekers en exposanten genieten van een zonovergoten beurs.

De beoefening van de watersport kende een ongekende vlucht in de afgelopen Corona jaren. Hiswa te Water directeur Arjen Rahusen: ’Doordat we niet naar het buitenland konden, leerden we Nederland als vakantieland waarderen. En waar was je in die periode veiliger dan op het water. We zagen afgelopen week een grote groep nieuwe watersportliefhebbers, die van de gelegenheid gebruik maakten om alles wat op watersportgebied beschikbaar is in levenden lijve te komen bewonderen.’

Primeurs

De watersportbranche heeft in de afgelopen drie jaar niet stil gezeten. Er waren een bijzonder groot aantal primeurs te bewonderen. De 3D-geprinte boot van Impacd, gemaakt van gerecyclede PET-flessen was een bijzondere eyecatcher op de beurs. De uitermate duurzaam gebouwde Vaan R4 was voor het eerst op een beurs te zien en is meteen gekozen als Zeilboot van het Jaar.

Elektrisch varen

De kanteling naar elektrisch varen is een feit. Naast de nieuwe spelers op de markt op het gebied van duurzaam varen heeft ook de gevestigde orde van leveranciers van gemotoriseerde boten de weg naar elektrisch varen ingeslagen. De bezoekers maakten gretig gebruik van de speciale informatiestand waar ze alles te weten konden komen over deze schone en stille manier van varen.

Zo was de eerste waterstofcel aangedreven boot te bezichtigen.

Voor iedereen

Voor iedere watersporter was er iets te genieten op de beurs. Naast het grote aanbod aan sloepen, ribs en alle soorten motorboten was er een opvallend groot aanbod van catamarans, multi hulls en huisboten. Aan een speciale steiger in de Bataviahaven lagen tal van superluxe motorjachten uit het allerhoogste segment. Daarnaast was er ook ruimte voor de allernieuwste ontwikkelingen zoals diverse verschillende fliteboards, de I-buble onderwater drone en zelfs een heuse onderzeeër.

De eerste editie van de Watersport Carrièredag was zeer succesvol en zal zeker vervolg krijgen. De Hiswa te Water wordt volgend jaar wederom in de Batavia Haven in Lelystad gehouden en wel van 30 augustus – 4 september 2023.