Wat is er mooier dan een platbodem?

Vele platbodems bij elkaar…

– foto’s © Georges Janssens –

Ronde en Platbodemvrienden
Zuidwest-Nederland en Vlaanderen

De grensoverschrijdende vereniging Ronde en Platbodemvrienden Zuidwest-Nederland en Vlaanderen is een vriendenclub van 100 eigenaars van ronde en platbodems, met als doel de belangstelling in het varen met deze traditionele schepen te bevorderen. Zij doen dit door het promoten en ondersteunen van evenementen en reünies, het stimuleren van admiraalzeilen, het houden van spiegelgevechten en (verlichte) vlootshows en het organiseren van hardzeilwedstrijden.

Vlissingen met verlicht platbodems…

Deze (feitelijke) vereniging – zonder statuten en zonder winstbejag – bestaat niet uit leden maar uit vrienden en er hoeft ook geen jaarlijkse contributie betaald te worden. Wel is er een voorzitter, een penningmeester, een secretaris en een commissaris, want zonder kapitein en een goeie bemanning vaart geen enkel schip!

De vriendenclub werd opgericht in 1984 n.a.v. De Veerse Meerdagen in Kamperland. Sedertdien waren zij te gast op talloze evenementen en Nederland en België. Hier een overzicht van de meest recente activiteiten.

Veere: vele platbodems bij elkaar
 • In 2007 verzorgden ze het admiraalzeilen en de spiegelgevechten tijdens Sail de Ruyter in Vlissingen en Sail Veere.
 • Ze waren te gast in Tholen tijdens de Havenfeesten in 2008, in Brielle voor het Vertelfestival en in Hellevoetsluis tijdens het Zeeheldenweekend.
 • In 2009 waren ze uitgenodigd in Veere, ter gelegenheid van “De Slag om Walcheren 1809” een evenement waarbij binnen- en buitenlandse re-enactmentverenigingen de Engelse inval in Walcheren uitgebeeld hebben. De driemaster Soeverein en een 40-tal schepen van deze vereniging vormden het maritieme decor. Tijdens dat weekend vierde de vereniging ook haar 25-jarig bestaan.
Sail Veere
 • Tijdens Sail Veere in 2010 werd in de avondschemering een feeërieke vlootshow met verlichte schepen opgevoerd, begeleid met klassieke en filmmuziek.
 • Naar aanleiding van de Wereldhavendagen, hebben ze in 2011 met 30 schepen het Shantyfestival in Rotterdam opgeluisterd. Daarna organiseerden ze een gezellig familie- en bemanningsweekend op het eiland Haringvreter op het Veerse Meer.
 • In 2012 en 2013 waren ze uitgenodigd in Veere en Vlissingen, waar ze weer het lichtspektakel en ook een verlicht spiegelgevecht uitgevoerd hebben.
 • Het programma van 2011 herhaalde zich in 2014 met een deelname aan de Wereldhavendagen in Rotterdam en een geweldige BBQ en spelletjesnamiddag op de Haringvreter.
 • 2015 werd een druk jaar met een deelname aan de Menheerse Havendag in Middelharnis, de Open Monumentendag in Gent en Water-rAnt in Antwerpen.
Water-rant Antwerpen
 • In 2016 waren ze met niet minder dan 40 schepen te gast in Tholen op de Historisch-Nostalgische Dag in het kader van de feestelijkheden rond 650 Jaar Tholen.
 • The Tall Ships Races in Antwerpen in 2016
 • 2017 werd dan weer een superdruk jaar met de Watersportdag n.a.v. 800 jaar Middelburg.
 • Oostende voor Anker: jaarlijks zijn de platbodems hier goed vertegenwoordigd.
The Tall Ships Races in Antwerpen 2016

Spijtig genoeg zullen deze prachtige schepen niet aanwezig zijn tijdens het event The Tall Ships Races in Antwerpen van 22 tot 15 juli 2022.

Duidelijk een vereniging die niet stilzit en die bij talloze evenementen het publiek verwent met mooie schepen. Wenst u als platbodem eigenaar of fan meer informatie te verkrijgen dan stuur u een mail naar <bootmag@servimed.be>; we bezorgen dan uw gegevens aan de vereniging.


Aankomende events waar platbodems zullen uitstralen:

Platbodems op het Veerse Meer