SAMENWERKING RS ELECTRIC BOATS EN CHEETAH MARINE.

– Elektrisch werkboten –

Britse krachtpatsers RS Electric Boats en Cheetah Marine International bundelen hun krachten om een ​​nieuwe generatie elektrische werkboten te ontwikkelen. De bedrijven, beide gevestigd aan de zuidkust van het VK (RS Electric Boats in Hamble Point en Cheetah Marine in Ventnor, Isle of Wight), zullen samenwerken om de evolutie van betrouwbare elektrische boten voor commercieel en recreatief gebruik te versnellen.

De spannende ontwikkeling begint met commerciële toepassingen. In eerste instantie zullen elektrische werkboten worden ontwikkeld en geleverd onder een combinatie van de merken RS Electric Boats en Cheetah, gevolgd door elektrische catamaran-plezierboten.

De eerste van de elektrische werkboten wordt in het voorjaar van 2023 te water gelaten, en de eerste plezierboot wordt tentoongesteld op boot Düsseldorf.

De samenwerking gaat officieel van start in juni 2022. Deze stap is typerend voor RS Sailing (moedermaatschappij van RS Electric Boats) die zijn groep van maritieme bedrijven wil uitbreiden omdat het op zoek is naar spannende kansen om zijn milieudoelstellingen te realiseren.

Beide bedrijven exposeren zij aan zij op SeaWork (21-23 juni 2022) in Southampton.

RS zegt dat toekomstige boten die onder Cheetah worden geproduceerd, de optie zullen hebben om EV Ready te worden gemaakt, zelfs als een paar klanten nog steeds fossiele brandstoffen specificeren. De mogelijkheid om elektrische aandrijving achteraf aan te passen zal beschikbaar zijn binnen het modellengamma.

De eerste stappen zijn het koppelen van ontwerpen, het nemen van de catamaranontwerpen van Cheetah Marine en het vinden van synergieën met het elektrisch-specifieke bootontwerp van RS Electric Boats. De catamarans van Cheetah Marine staan ​​al bekend om hun stabiliteit, ruime werkdekruimte en ruwe zeebehandeling, terwijl RS Electric Boats gespecialiseerd is in volledig geïntegreerde systemen en het beheersen van gewichtsvermindering bij de productie.

Samen willen ze elektrische werkbootcatamarans produceren die geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Beide bedrijven zien directe voordelen, naast gedeelde zakelijke synergieën met administratie, marketing en productie. Cheetah Marine’s internationale reputatie op het gebied van stabiliteit en ruimte zal verder worden uitgebreid onder de massaproductie en logistieke capaciteiten van de RS Marine Group.

Bovendien brengen ze elk een unieke mix van innovatie in de samenwerking.

“Cheetah Marine wordt zeer gerespecteerd”, zegt Jon Partridge, CEO van de maritieme bedrijvengroep van RS. “Sean Strevens, de oprichter, heeft zijn ontwerpen gedurende 30 jaar ontwikkeld en catamarans gemaakt om de ruwe zee en het strand veilig in branding aan te kunnen. Hij heeft klanten variërend van expeditieschippers tot patrouillepersoneel met hydrografische landmeters en meer in zijn mars. Zijn innovatieve ontwerp was oorspronkelijk bedoeld om de branding te trotseren tijdens de commerciële visserij. Het is een bewezen concept en hij heeft er meer dan 600 verkocht.”

“De kennis van RS Sailing van lichtgewicht materialen en de ervaring van RS Electric Boats met het ontwerpen van specifieke elektrische vaartuigen zijn van onschatbare waarde”, zegt Sean Strevens, oprichter van Cheetah Marine. “Het zijn beide bedrijven die innoveren en leveren. Hun ervaringen – werken aan het oplossen van de uitdagingen waarmee hun klanten en het milieu worden geconfronteerd – weerspiegelen de onze. Daarom brengen we de twee samen om commerciële elektrische catamarans te vormen.”

Cheetah Marine ontwikkelt momenteel emissievrije catamarans in zijn fabriek in Portugal, gebruikmakend van de ervaring die is opgedaan met het bouwen van een door waterstof aangedreven Cheetah (HICE) aangedreven in 2015.

“We hebben al de beste infrastructuur ter wereld, op elk ponton is opladen”, zegt Partridge. “Koppel dat aan avontuurlijke boten waar het hele gezin van kan genieten, want er is ruimte op een catamaran om al het speelgoed te vervoeren – bijvoorbeeld, terwijl de ene ouder vist, de andere kan paddleboarden en de kinderen kunnen kajakken – en je hebt een stal, aantrekkelijke, milieuvriendelijke combinatie.”


• Het hoofdmerk van RS Electric Boats, RS Sailing, staat internationaal bekend om het produceren van duurzame, bekroonde en leuke zeilboten. RS Electric Boats is ontstaan ​​uit de wens van het bedrijf om de uitstoot van achtervolgingsboten te verminderen. De productiefaciliteiten voor de Pulse 63 – een RIB met volledig geïntegreerde elektrische energie in de bodem – zijn onlangs verhuisd naar de Hamble. Naar verwachting zullen in 2022 meer dan 50 elektrische RIB’s buiten rollen. De Pulse 63 is 100% elektrisch, maakt gebruik van emissievrije aandrijving en is gemaakt van duurzame materialen.
www.rselectricboats.com | www.rssailing.com

• Cheetah Marine lanceerde zijn eerste catamaran in 1990. Ontworpen door oprichter Sean Strevens, die toen een commerciële visser was, werd het gemaakt om veilig met ruwe zee en strand om te gaan in branding. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 600 catamarans gebouwd voor commerciële zeelui, vissers, duikers, patrouillepersoneel, hydrografische landmeters, expeditieschippers en meer.
www.cheetahmarine.co.uk