Buitenboordmotor of mixer?

Het klinkt een beetje oneerbieding, maar de TEMO  elektrische buitenboordmotor lijkt meest van al op een staafmixer. Het is evenwel een voortstuwingssysteem van de nieuwe generatie dat de winnaar werd van de Dame R&D Excellence in Adversity Award 2020.

De Franse elektrische ‘staaf buitenboordmotor’ TEMO is bedoeld voor kleine vaartuigen en bijboten.In de staaf zit de batterij goed voor 450 W en een stuwkracht van 200 W met een autonomie van anderhalf uur. Zeilboten tot 500 kg of bijboten met 3 personen kunnen vlotjes aangedreven worden. De staafmotor  weegt minder dan 5 kg en kan losjes vanuit de hand bediend worden of met een eenvoudige koppeling aan de spiegel bevestigd worden. Het geheel doet denken aan de  aziatische longtail-motoren, de staart is telescopisch en verstelbaar tussen 1,3 en 1,7 m. De adviesprijs bedraagt 1.450 euro. (www.temofrance.com)