Veiligheid aan boord, varen doe je samen!

Veiligheid aan boord is een belangrijk issue
Als je een eigen boot hebt, zoals een zeilboot of een jacht, is het uit preventie belangrijk dat je standaard een aantal zaken aan boord hebt om de veiligheid van jezelf en andere opvarenden te garanderen. Zeker als er kinderen meevaren is veiligheid een belangrijk issue voor recreanten, watersporters en schippers. Want voorkomen is beter dan genezen. Welke spullen mogen aan boord in geen geval ontbreken om in noodsituaties uitkomst te bieden?

Zorg voor voldoende zwemvesten, een reddingsboei en een joon
Nodeloos te zeggen lijkt het misschien, maar het aan boord hebben van een zwemvest voor elke opvarende wordt nogal eens vergeten. Vaak is er wel één zwemvest aan boord, maar niet voldoende voor alle opvarenden. Zorg daarom dat er voor iedere passagier een zwemvest mee is. En ook dat deze zwemvesten bij slecht weer of als een opvarende geen zwemdiploma heeft, gedragen worden ter voorkoming van verdrinking. Naast zwemvesten is de aanwezigheid van een reddingsboei cruciaal. Mocht er iemand overboord gaan, bijvoorbeeld als het noodweer is of bij een aanvaring, dan kan een reddingsboei het verschil tussen leven en dood maken. De meeste schippers en zeilers hebben ook een joon mee als ze gaan varen. Dit is een soort reddingsboei die op een dobber lijkt en voorzien is van een lichtje. Als het donker is, kan iemand die overboord geraakt is een joon gemakkelijk vinden door het lampje.

Life line
Bij slecht weer is het aan te raden om een life line op het dek aan te brengen. Dit is een kabel die over het dek gespannen is en waaraan je jezelf kunt vastmaken met een koord. Wanneer je onverhoopt overboord slaat, kun je via de life line snel weer aan boord worden gehesen. Belangrijk is dat de lijn niet te lang is, zodat je snel aan boord kunt komen mocht het mis gaan.

EHBO-verbandtrommels en andere
Een goed gevulde EHBO-verbandtrommel meenemen als je gaat varen, is belangrijk. EHBO-trommels bevatten de belangrijkste verzorgings- en hulpmiddelen als er kleine ongelukken gebeuren, zoals verband, pleisters, een schaar, hechtingsgaas, schoonmaakalcohol bij kleine wonden, et cetera.Verder, en dat vergeten veel waterrecreanten, is het aan te raden om – zeker in de lente en zomer – altijd zonnebrandcrème op voorraad te hebben. Aan het water is de kans op verbranding door de zon aanzienlijk groter dan op het vasteland. Zorg er daarom voor dat je altijd enkele flesjes zonnebrandcrème op voorraad hebt in de kajuit of bergruimte.