Energie-efficiëntie bekroond op Metstrade 2018, Amsterdam

Bij de opening van de driedaagse beurs Metstrade, vakbeurs voor de jachtbouw, in de RAI Amsterdam, werden de DAME Design Awards 2018 uitgereikt. Het Engelse bedrijf Triskel won met haar  Integrel-generator die de losse generator aan boord van jachten vervangt en daar een uitgekiend systeem voor in de plaats zet, dat op een slimme manier gebruik maakt van alle energie die de motor genereert.

Deze energie wordt of onmiddellijk gebruikt en verdeeld over het jacht of opgeslagen. De volledig geintegreerde Integrel generator biedt hierbij een overzicht van het totale elektrische systeem en verdeelt de beschikbare bronnen zo efficiënt mogelijk, waarbij de voortstuwing altijd voorrang krijgt. Het gebruik van de Integrel zou volgens de fabrikant een bezuiniging op brandstof van wel 25 procent opleveren.

De jury van de 28ste Design Award Metstrade-competitie ontving 127 inzendingen uit 25 landen waarvan er uiteindelijk 63 werden genomineerd voor een plek op het Award podium en meedongen in de laatste juryrondes. De jury koos uiteindelijk een winnaar in zes van de zeven categorieën en benoemde onder hen de uiteindelijke DAME Award Winner. Daarnaast waren er 22 bijzondere vermeldingen

 

DAME Award 2018

Triskel Marine Integrel

 

Categorie winnaars

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE

Spinlock Sail Sense: Een sensor die op het zeil bevestigd wordt en via Bluetooth wordt uitgelezen.

 

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS

Vimar Electronic Switch 8in 7out 3M: Een gestileerde touch-schakeling voor verlichting en zonwering integreerbaar in het automatische boordsystemen.

 

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT, AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS

Geen winnaar

 

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING

Harken CLR Mooring Winch: Een elektrische lier, speciaal om landvasten mee door te halen. Te verwerken in een flush dek en voorzien van verlichting voor gebruik bij nacht.

 

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES

Rooster  Exofleece: Een wetsuit gemaakt van dun fleece en niet van neopreen, speciaal voor zeilers met een neopreen-allergie.

 

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT

Shakespeare Marine GALAXY-INFL8: Een opblaasbare noodantenne voor de marifoon. Met een versterking van 3 dB.

 

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS

Triskel Marine Integral