MAPFRE wint net voor Team Brunel achtste Volvo Ocean Race-etappe

Op dinsdag 8 mei 2018 won het Spaanse MAPFRE net voor Team Brunel de achtste Volvo Ocean Race-etappe. De Nederlandse Volvo Ocean 65 verloor het in de laatste paar honderd meter naar de finish in Newport, Rhode Island. Na 5,700 nautische mijlen (nm) was het verschil slechts een minuut. Met deze indrukwekkende comeback voert MAPFRE weer het algemene klassement aan.

Foto: Etappe 8 van Itajai naar Newport. Aankomst 8 mei – Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Afgelopen maandag zeilde het Spaanse team van schipper Xabi Fernández nog in vijfde positie. Een dag later behoorde MAPFRE tot de vier boten tellende kopgroep, die samen met de rest van de vloot in extreem lichte en veranderlijke wind een weg naar de eindstreep zocht. Zowel MAPFRE, Team Brunel, Dongfeng Race Team als Team Vestas 11th Hour Racing konden de zege opstrijken.

Zelfs op 500 meter van de finish vandaan, lag MAPFRE nog achter Team Brunel. Maar richting de laatste boei pikte MAPFRE een zuchtje wind op en passeerde Brunel om vervolgens een minuut eerder te finishen. “Zeilen is een wrede sport”, reageerde Brunel-schipper Bouwe Bekking achteraf. Afgelopen week na de passage van de evenaar, ging zijn team vrijwel de hele tijd aan de leiding. Brunel-navigator Andrew Cape gaf op de steiger het volgende commentaar: “Met de mist, uitgaande stroming en wijde overstaghoeken was het moeilijk om het de hele tijd juist te hebben. Bij de laatste overstag naar de boei hadden we het verkeerd. Dat is heel teleurstellend. Ik heb denk ik wel 50 Volvo Ocean Race-etappes gezeild en dit is de eerste keer dat ik in slotmijl verlies.”

Vannacht in de aanloop naar de oostkust ging Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, aan kop. Uiteindelijk leden zij in de slotfase het grootste verlies. Niet alleen MAPFRE ging ze voorbij, maar ook Vestas 11th Hour Racing. Dat betekende een vierde plaats, waarmee ze de leiding in het totaalklassement kwijt zijn aan MAPFRE met een gat van drie punten. Team Brunel behoudt de derde plek, acht punten achter Dongfeng.

De laatste uren waren pijnlijk voor de zeilers, maar voor de fans ongelofelijk spannend om te volgen. Gedurende de nacht viel de wind bijna helemaal weg en werden de boten speelbal voor de getijden en stromingen onder de kust. Soms dreven ze zelfs achterwaarts, weg van de finish. Dat bracht grote onzekerheden qua posities met zich mee. Bovendien zorgde het voor grote compressie in de vloot. Tot aan Sun Hung Kai/Scallywag, die gisteren een achterstand van 130 nm op de leider had. Die bedroeg nog maar 20 nm toen MAPFRE vanmiddag finishte.

Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel kwam als vijfde binnen, gevolgd door Turn the Tide on Plastic. Alleen Scallywag racet momenteel nog.

Uitslag achtste etappe en totaalklassement na de zes gefinishte boten:

Leg 8  Itajaí to Newport 8 May 2018 – Positions at: 12:39 UTC

1 – MAPF (MAPFRE) ARV Elapsed time: 15d 17:44:29
2  – TBRU (Team Brunel) ARV Elapsed time: 15d 17:45:30
3  – VS11 (Team Vestas 11th Hour Racing) ARV Elapsed time: 15d 17:59:04
4 – DFRT (Dongfeng Race Team) ARV Elapsed time: 15d 18:25:21
5 – AKZO (AkzoNobel) ARV Elapsed time: 15d 19:21:22
6 – TTOP (Turn the Tide on Plastic) ARV Elapsed time: 15d 19:24:14
7 – SHKS (Sun Hung Kai/Scallywag) 0.00 0.00 RAC 4.6 165º 2.5 89º 5.86 08 May 12:00 – 16:00
Algemeen  Total
1 – MAPFRE: 53
2 – Dongfeng Race Team: 50
3 – Team Brunel: 42
4 – AkzoNobel: 36
5 – Team Vestas 11th Hour Racing: 28
6 – Sun Hung Kai/Scallywag: 26
7 – Team Turn the Tide on Plastic:  22