Nederlandse watersportsector ziet 2018 zonnig in

De watersportindustrie in Nederland kijkt vol vertrouwen naar het watersportseizoen van 2018. Het optimisme was in 2017 al merkbaar: de omzet in de watersportsector groeide in 2017 met 1,0%. Geen forse groei, maar tot en met 2015 had de sector nog te maken met een jaarlijkse daling.

Foto: Paul Bolsius

Sinds begin 2016 zit de watersportsector in de lift: de omzet stijgt, het ondernemersvertrouwen groeit, de orderportefeuille is voller en de vacaturegraad neemt toe.

Dat blijkt uit de recente conjunctuurmeting die HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersport, elk kwartaal onder al haar leden verricht.

Exporterende bedrijven zoals de superjachtbouwers en de toeleveranciers deden het het beste. Maar ook dealers, watersportwinkels en importeurs van motoren en de verhuur draaiden redelijk goed. Het aandeel online verkopen nam toe. Werd in 2016 nog 18% van de omzet online gerealiseerd, in 2017 steeg dit naar 21,5%.

De online gerealiseerde omzet in de Nederlandse watersportindustrie steeg in 2017 naar 21,5 %.

Jachthavens, jachtbouwers en jachtservicebedrijven rapporteerden in 2017 een omzetdaling. Echter de orderportefeuille van de jachtbouw is groeiende en de bezettingsgraden van de jachthavens stabiliseren zich. Vrijwel alle watersportondernemers die aangesloten zijn bij HISWA Vereniging zijn optimistisch voor 2018. 85% van de ondernemers verwacht een zelfde jaar als in 2017 of een verbetering. Bijna een kwart van de watersportbedrijven is naarstig op zoek naar personeel om deze verbetering te realiseren.
Geert Dijks, directeur HISWA Vereniging: “De watersport profiteert meestal wat later van de economische groei. We merken dat het ondernemersvertrouwen hoger is dan ooit en dat onze ondernemers meer vacatures hebben. Dat zijn signalen dat 2018 een jaar gaat worden van groei.”

De tijd dat een jacht te koop ligt, wordt steeds korter. Een motorjacht lag ongeveer 352 dagen te koop en een zeiljacht deed er 282 dagen over om een nieuwe eigenaar te vinden.

De markt voor gebruikte boten trekt eveneens aan. Zo werden in 2017 meer (duurdere) gebruikte boten verkocht. De jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) sloten het jaar 2017 met positief resultaat af en zijn positief over 2018. De vraag naar tweedehands boten nam afgelopen jaar toe, waardoor de prijzen ook stegen. Kostte in 2016 een gebruikt zeiljacht gemiddeld 64.000 euro, in 2017 gingen zeiljachten voor gemiddeld 81.000 euro van de hand. Motorjachten waren iets duurder: in 2016 kostte een motorjacht gemiddeld 78.000 euro, in 2017 liep dat op tot een bedrag van 112.000 euro.