Welles-nietes spel Fjord 42 versus Pardo 43

Nu weten we het ook niet meer, ons bericht op basis van de mededeling van Cantiere del Pardo dat de Rechtbank van Genua beslist had dat de Pardo 43 geen kopie was van de Fjord 42 was maar net gepubliceerd of we kregen een persbericht van Hanse Yacht, producent van de Fjord motorboten, in onze mailbox onder de niet mis te verstane titel: ,Italiaanse Rechtbank beslist in het voordeel van de HanseYachts AG’.  Net het tegenovergestelde van wat de Italiaanse werf beweert te besluiten uit de beslissing van de rechtbank. De Italiaanse rechtbank bevestigt het voorlopig bevel tegen Cantiere del Pardo en de Italiaanse scheepswerf mag haar Pardo 43 niet langer produceren, promoten, verkopen in Italië. Dit persbericht is gebaseerd op de officiële beslissing van de rechtbank van Genua, voegt Hanse er nog aan toe.

Op 7 maart heeft het Hof van Genua Cantiere del Pardo veroordeeld en het voorlopige bevel tegen de imiterende scheepswerf bevestigd…. HanseYachts neemt alle wettelijke maatregelen die noodzakelijk zijn om deze beslissing te handhaven.

In haar beslissing bevestigt het Hof dat het gedrag van de Italiaanse scheepswerf oneerlijk is en daarmee de wetten tegen oneerlijke concurrentie schendt. Het Hof zag ook sterke overeenkomsten van de Pardo 43 met Fjord 42. Het gedrag van de verliezende partij werd als oneerlijk beschouwd, omdat een aantal van de kenmerken die in het imitatieve jacht werden overgenomen het voor de hand liggende gevolg waren van suggesties en materiaal van een Fjord-dealer, die werd benaderd door de Italiaanse scheepswerf om in korte tijd een succesvol jacht te creëren.

“Deze uitspraak van de rechtbank is een mijlpaal voor de botenbranche. Het wordt tijd dat de immense hoeveelheid kopieën stopt, niet alleen bij de motorboten, maar ook bij de zeiljachten. De toekomstige taak van de industrie zal zijn om oneerlijke kopieën zoals de imitatie van de originele Fjord 42 Open te voorkomen, om een ​​veelzijdige en kwalitatief hoogwaardige markt voor klanten te behouden “, zegt Dr. Jens Gerhardt, CEO van de HanseYachts AG.

,,De HanseYachts AG is een beursgenoteerde onderneming en we zijn wettelijk verplicht om de waarheid te vermelden. Wij bevestigen daarom dat de informatie in dit persbericht is gebaseerd op feiten en officiële beslissingen van de Italiaanse rechtbank (zaaknummer van de rechtbank van Genua: r. 1239/2018).” Einde persbericht.

Ons is het een raadsel hoe een zelfde beslissing op zo uiteenlopende wijze kan geïnterpreteerd en geduid worden.

Klik hieronder voor de integrale tekst van het persbericht van Cantiere del Pardo (pdf) en daarna  voor het persbericht van Hanse Yachts (pdf) over deze zaak.

cantiere_del_pardo_hanseyachts_press_release

pr_court-confirms-preliminary-injunction-against-imitation-of-fjord-42-open_en