Pardo 43 is geen kopie

Zoals eerder bericht had het Duitse Hanse Yachts een klacht ingediend tegen de Italiaanse werf Cantiere del Pardo omdat de Pardo 43 een slaafse kopie zou zijn van hun Fjord 42. Na een eerste uitspraak van de rechtbank van Genua, eind januari, werd de Pardo 43 zo ongeveer ‘kaltgestellt’. Maar op 7 maart heeft de rechtbank zich ten gronde uitgesproken in het geschil tussen HanseYachts en Cantiere del Pardo over de Powerboat Pardo 43.

De Rechtbank van Genua heeft verklaard dat:

1. De Pardo 43 is geen kopie van de Fjord 42. Het gemeenschapsontwerp dat door HanseYachts is geregistreerd met betrekking tot de Fjord 42 is ongeldig en alle beschuldigingen van inbreuk tegen de Pardo 43 zijn derhalve ongegrond.

2. Bij de aankoop kan geen enkele potentiële klant worden misleid of verward door het ontwerp van de twee boten. De Pardo 43 kan niet worden verward met de Fjord 42 of een andere boot in de Fjord-lijn, die wordt geproduceerd door HanseYachts.

3. Het zich toeeigenen van kwaliteiten en waarden die toebehoren tot de Fjord-lijn is nooit gebeurd door Pardo 43.

Bovendien heeft de Rechtbank van Genua  verklaard dat Cantiere del Pardo  de enkele optionele onderdelen die beide schepen gemeen hebben, hen geen concurrentievoordeel opleveren. Het is duidelijk dat bij voorbeeld een uitschuifbare bimini’s of een hydraulische hekplatformen worden vervaardigd door diverse leveranciers en op de markt beschikbaar zijn.

Zelfs nu de rechtbank van Genua erkend heeft dat Pardo 43 niet aansprakelijk is voor namaak en oneerlijke concurrentie wegens slaafse nabootsing en en het zich toe-eigenen van kwaliteiten, zal Cantiere del Pardo de mogelijkheid onderzoeken om de meest geschikte maatregelen te nemen om zijn legitieme rechten te verdedigen. Waarvan akte.