Toervaren op de Douro, schipperen tussen wijn en historische natuur

Levendig Pinhão

Eenmaal terug aan boord vatten we de terugtocht aan naar Pinhão, weer een halve dag varen en genieten van het in 2001 door Unesco benoemd Werelderfgoed landschap.

Pinhão is een levendig stadje met een toeristische dienst en een lokaal supermarktje, een bezoekje waard. Op minder dan 30 vierkante meter worden de meest gevarieerde artikelen aangeboden. Zoek je een usb-stick, een reiswekker, een draagbare radio, pleisters of poetsgerief… je kan weinig artikelen bedenken die de charmante winkelier niet van achter zijn toog weet op te diepen.

[huge_it_slider id=”17″]

Pinhão is ook de geboorteplaats van  Ferdinando Magellan die in  de eerste wereldomzeiling realiseerde tussen 1519 en 1522. De man maakte de rondvaart niet helemaal mee want in 1521 werd hij gedood in een gevecht met de Lapu-Lapu stam op het eiland Mactan. Die weigerden zich te bekeren tot het katholicisme en daar kwam een stevig handgemeen van. De zeestraat tussen Vuurland en het vasteland van Zuid-Amerika kreeg later de naam ‘Straat Magellaan’.

De volgende morgen brengt een busje ons terug naar de luchthaven van Porto. Bij het opstijgen verdwijnt de Douro achter de wolken, maar de FeelDouro herinnering blijven we wel even vasthouden.

Zijstapjes als extra pigment

Bij een reis over een rivier zal elke toervaarder af en toe eens willen ontsnappen aan de onafwendbare vaarroute. Het is duidelijk dat de zijstappen die wij maakten naar Quinta Nova, Torre de Moncorvo of de Câo vallei de tocht extra pigment geeft.

Waarom geen fietsjes aan boord? De bergoevers van de Douro zijn weinig uitnodigend om er met de tweewieler op uit te trekken. Portugal telt relatief weinig wielrenners, maar wel een paar legendarische klimmers, denk maar aan de betreurde Joaquim Agostinho of  Rui Costa, die driemaal de Ronde van Zwisterland op zijn naam schreef. Om maar te zeggen dat wanneer je geen nazaat bent van Lucien Van Impe, de fiets geen aantrekkelijk vervoermiddel is. Maar geen nood, het charterbedrijf FeelDouro zorgt voor alle reservaties, zowel van transport als bezoeken. De bootverhuurder positioneert zich als een full service organisatie die de totale reisbeleving ter harte neemt. Dat heeft alles te maken met de ervaring kennis en inzet van de lokale medewerkers, gepassioneerd door hun job. Zij maken, zo gewenst,  alle afspraken voor het vaarschema  en de randactiviteiten. Bij FeelDouro kan de individuele toervaarder alles zelf uitzoeken, mocht hij dat willen, maar kan hij ook opteren voor een volledig service pakket waar toeristische uitstappen en culinaire stops gereserveerd worden en het nodige vervoer geregeld. Laat je leiden door de tips en adviezen van Emma en Patricia en je zal er geen spijt van hebben.

Het charterbedrijf FeelDouro wordt in ons land vertegenwoordigd door River Yachts uit Eeklo.

Contact:  www.riveryachts.be – info@riveryachts.be – Tel. 0032 (0) 473 27 17 70 -www.feeldouro.com