Wijn aan boord, een wel beproefd concept

We hernemen in ons magazine ons wel beproefd concept met een selectie van 3 bootwijnen die naast een aangename prijs ook nog eens makkelijk te vinden zijn in één van de grootwarenhuizen. Vrijblijvende tips, zonder commerciële bijbedoelingen. Gewoon lekkere en betaalbare wijntjes om aan boord gezellig met familie of vrienden leuke reisverhalen op te halen.

«Chardonnay sur lie» 2016 – Danie De Wet – South Africa – Delhaize: 6,69 euro

Met deze wijn hebben we onmiddellijk een unicum… wijnjaar 2016 ! Terwijl men hier in de wijnregio’s boven de evenaar nog maar pas begint te oogsten heeft men dat onder de evenaar reeds in februari en maart gedaan, toen het daar herfst was.
Deze lichte, zeer heldere strogele Chardonnay met groene reflectie heeft in de neus de typische botertoetsen en wat gedroogde vruchten. In de mond hebben we een fruitige aanzet van witte vruchtjes zoals appel en peer. Een zekere kruidigheid en wat amandelnootjes vormen samen met de lichte vanilletoets een zeer smakelijk afdronk waarbij vooral de appelzuurtjes het weer allemaal opfrissen.
Een meer dan degelijk aperitief maar ook mooi te combineren met een lekker nazomer slaatje met noten en kaas. De schroefdop is erg handig.
Best te schenken tussen 8°C en 10°C.

« Côtes Du Rhône Villages » 2014  – Les Hauts Rocs – Colruiyt: 4,89 euro
Deze donker kersenrode Rhône wijn wordt door Colruyt zelf gebotteld in hun hypermoderne bottelarij in Ghislenghien. De druiven worden speciaal geselecteerd uit wijngaarden die in het afgebakende gebied van de appelatie “Côtes Du Rhône Villages” gelegen zijn. Deze wijn van de Grenache en Syrah druif heeft een vrij vol aroma van rood en zwart fruit zoals bessen en kers. In de mond keert dit terug met vrij mooie zuren die alles vrij fris doen overkomen en met z’n 12,5% alcohol en mooie afdronk verveelt deze wijn niet. Past zeer goed bij grillades en rood vlees.
Niet te warm schenken, 14 a 16°C

“Réserve De Monrouby” Rosé 2015 – Côtes De Thau (IGP) Carrefour : 3,25 euro
Zeer Typisch Zuid-Frans ‘rosé-tjes’ waarvoor het misschien nog even kan bij een mooie nazomerdag.
Deze wijn komt uit een vrij nieuwe subregio uit de Languedoc namelijk de wijngaarden op de heuvels rond de bassin de Thau. Licht en weinig intens zalmroze wijn in het glas. In de neus niet echt intens maar eerder licht fruiting, waarbij de aanzet compenseert met een zeer aangenaam pallet van een frisse rijpe fruitsla.
Past perfect bij alle lichte gerechtjes maar is ook aangenaam om zo onder vrienden op het dek te drinken… Het anker op het etiket sprak mij wel aan. Koel serveren (8°C)

Selectie en commentaar: Mark Vekemans

Neem deel aan onze wedstrijd en win een wijnpakket bestaande uit de drie flessen die hier besproken werden.
Veel succes met de wedstrijd en alvast gezondheid!