Askoy II weer in de kou

AskoyWrakDSC_0168Scheepshersteller Nieuwe Scheldewerven uit Rupelmonde is door de rechtbank van koophandel in Dendermonde failliet verklaard. Door het faillissement gaan een dertigtal arbeidsplaatsen verloren en komt de half gerestaureerd Askoy II, het jacht van Jacques Brel, weer in de kou te staan.

Met het faillissement van de Nieuwe Scheldewerven verliest het Waasland zijn laatste scheepswerf. Daarmee verdwijnt volgens de vakbonden een sector die ooit over een bijzonder grote knowhow beschikte. Eerder al dienden de grote scheepswerven van Temse en Rupelmonde de activiteiten staken.

Op 8 april 2010 werd het wrak van de Askoy II binnengereden in de hangars van De Nieuwe Scheldewerven te Rupelmonde (foto). Bijna  drie jaar later was de restauratie van de romp compleet en eerder dit jaar werd de motor geplaatst.  “Maar voorlopig weten we niet hoe dit nu allemaal verder moet”, verklaarde de initiatiefnemers Piet en Staf Wittevrongel aan de Gazet van Antwerpen. “Gelukkig is alles betaald.”

De Nieuwe Scheepswerven nam vorig jaar de activiteiten van de groep Casco, die eveneens zijn boeken had neergelegd, over. Er zouden echter te weinig opdrachten zijn geweest om het bedrijf nieuw leven in te blazen. De scheepshersteller had werven in Rupelmonde, Steendorp en Hemiksem.

Bron: Express.be