Heel veel boten op Boot Holland

Leeuwarden – Boot Holland is de belangrijkste Nederlandse beurs aan het begin van het nieuwe vaarseizoen. Ook tijdens deze 23-ste editie zijn alle vijf hallen gevuld. Bijzonder is dat de beurs steeds meer bouwers en importeurs van (stalen) motorjachten trekt. Dit jaar staan aan de motorbootsteiger in de Saksenhal niet minder dan twintig stalen schepen die op Boot Holland hun wereldpremière beleven. Het succes werkt als een olievlek want onder de deelnemers ook een kleine dertig bedrijven die nog niet eerder op Boot Holland te zien zijn geweest.

Pieter Fokkema, projectmanager van Boot Holland: “Boot Holland staat als een huis. Door steeds vast te houden aan het concept van bootjes kijken met alles daar omheen, is Boot Holland de belangrijkste beurs aan het begin van het watersportseizoen. Een allround watersportbeurs. Van alles wat op en aan een boot zit tot wat je er mee kunt en natuurlijk boten. Veel boten. In alle varianten.”

In motorbotenhal Hal3/Saksenhal worden meer dan twintig (!) nieuwe motorjachten gepresenteerd. Onder de standhouders werven die onlosmakelijk verbonden zijn met Boot Holland zoals Pollard Jachtbouw, Vedette Jachtbouw, Jachtbouw Meppel, Rego Watersport, Vri-Jon Yachts en Bootcentrum Geertsma. Maar ook nieuwkomers als SRF Harlingen, Aventura Yachts, Smelne Yachts, Jachtwerf Gruno, Serious Yachts, Super Lauwersmeer/FMB en Scheepsbouw Van der Werff. Voorbeelden van motorbootnoviteiten zijn de Fallaatster 1400, Smelnevlet 42 OK, Super Lauwersmeer Discovery 45, Vri-Jon Classic 44, Pollard Coastliner 45 Sedan, Vedette 10.30 Cabin Wide en de Bege 1050 Patrouille waarvan er twee uitvoeringen te zien zijn. Het zal duidelijk zijn dat Boot Holland met dit aanbod zijn positie op de markt meer dan versterkt.

Niet minder groot is het aanbod van open motorboten. Deelnemers in deze groep zijn onder andere Enkhuizen sloep, Isloep, Aquatec met Makma/Maril/Antaris, Jachtwerf de Jong, Van Roeden Watersport, Waterspoor, Seafury, Ariadne sloepen en Langweerder sloep. Ook bedrijven als Watersport Giethoorn, Boot Akkrum en Jachtbemiddeling de Jong ontbreken niet, zij pakken allemaal groots uit.

Bij de motorenleveranciers is het een volle boel. Yanmar Benelux, Padmos/Steyr, Drinkwaard Motoren, Volvo Penta, Vetus NV, Clouds International/Nanni, Marine Center/Mercury, Kemper en van Twist, Timray Marine Diesel en LBB Motoren presenteren hun nieuwste modellen. En ook bedrijven als Cuno/Europrop, Lankhorst Taselaar, International Paint, Garmin, Friesche Olie,- en verfhandel en Seysener zijn van de partij.

Naast veel motorboten en toebehoren zijn er dit jaar opvallend veel zeilboten op de beurs. Voorbeelden van zeilboten op Boot Holland zijn Vision Sailing, Trailer Sailer, J-Boats, Beute Scandinavian Yachts en Delphia. Hiernaast vind je nog een kleine 20 zeilboten van de klassenorganisaties.

Echte blikvangers zijn er ook. Met de boeier ‘Friso’, gebouwd in 1894, krijgt de beurs dit jaar een historisch tintje. Sinds 1953 is dit schip in gebruik als Statenjacht van de provincie Fryslân. Deze mooiste boeier van Nederland is te bewonderen op de stand van het Friese Merenproject van de provincie Fryslân.

Een ander schip dat naar verwachting een van de grote publiekstrekkers zal zijn is de Baltus. Nog niet eerder in de geschiedenis van Boot Holland stond er zo’n groot motorjacht op de beurs. Dit schitterend klassieke nieuw gebouwde vaartuig met een stalen rondspant romp heeft een lengte van maar liefst 17,77 m, breedte van 4,90 m en een diepgang van 1,40 m.

De organisatie van Boot Holland ziet de beurs met veel vertrouwen tegemoet. Fokkema: “De weersvoorspellingen zijn goed. Geen ijspret of sneeuw. We denken dit jaar zéker 40.000 bezoekers te trekken.”

Boot Holland wordt gehouden van 8 tot en met 13 februari in het WTC Expo in Leeuwarden. Op vrijdag en maandag is de beurs geopend van 13.00 tot 22.00 uur, op alle andere dagen van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Info: 058 294 15 00 of via www.boot-holland.nl

 

Adres: Heliconweg 52, 8914 AT Leeuwarden.