ASKOY van Jacques Brel gedoopt

  • Zeebrugge 4 mei 2024

Eindelijk is het dan zover: een maand na de tewaterlating is de tweemaster Askoy gedoopt door Maddly Bramy, laatste levensgezellin van Jacques Brel. Deze laatste kocht de Askoy in 1974 van Hugo Van Kuyck. De boot werd door Jacques Brel destijds naar de Markiezen-eilanden gezeild.

Opmerkelijk: de doop gebeurd niet met een fles Champagne maar een fles JB-whisky, een duidelijk verwijziging naar Jacques Brel.

Dit plechtig gebeuren in de jachthaven van Zeebrugge had heel wat publieke belangstelling. Soms was het even gevaarlijk dringen op de steigers bij het schip maar alles verliep ordelijk en veilig.

Matthias Diependaele (Minister van Wonen en Onroerend Erfgoed van Vlaanderen) – Dirk De fauw (Burgemeester van Brugge) – Bernard Bronzon (Askoy) – Geert Bourgeois (Europees Parlementslid en destijds bij de opstart van de restauratie van de Askoy Minister President Vlaanderen)

Staf en Piet Wittevrongel – de bezielers van de restauratie van de Askoy – en Maddly Brami hadden het zeer druk met beantwoorden van de vele vragen van de omstaanders. Ook de Franse Bernard Bronzon – hij coördineerde de werkzaamheden – was even fier dat zijn werk door zovelen werd geapprecieerd.

Dirk De fauw (Burgemeester van Brugge) – Matthias Diependaele (Minister van Wonen en Onroerend Erfgoed van Vlaanderen) – Joachim Coens (Burgemeester van Damme) – Maddly Bramy (gezellin Jacques Brel) – Staf en Piet Wittevrongel (bezielers van het project Askoy) – Geert Bourgeois (Europees Parlementslid)

Nadat het schip volledig gekeurd is en zeewaardig bevonden, zal het ingezet worden om te varen met mensen die een sfeer willen opsnuiven van het leven aan boord van een zeilboot die helemaal naar de ander kant van de wereld werd gezeild.

Maddly Bramy en Piet Wittevrongel

De Wittevrongels dromen er zelfs van om die reis nog eens te kunnen overdoen.

Het ene interview na het andere voor de gebroeders Wittevrongel

De plechtigheid werd nog afgesloten met een concert in de ABC-toren door Arnaud Askoy en aansluitend een receptie.

foto’s © Georges Janssens