‘Naar Antarctica… de poolpioniers van de Belgica’

Op 21 juni opent de nieuwe expo ‘Naar Antarctica. De poolpioniers van de Belgica’ in het MAS. 125 jaar geleden vertrokken de expeditieleden van de Belgica vanuit Antwerpen naar de laatste blinde vlek op de wereldkaart: Antarctica. Ze kwamen er vast te zitten in het poolijs en schreven geschiedenis. De expo leert ons hoe de mannen er wisten te overleven, wie er in hun voetsporen trad, en hoe het er vandaag aan toe gaat in Antarctica. 

Beelden: International Polar Foundation

Pioniers 

Niemand deed het hen ooit voor. De jonge, internationale bemanning van de Belgica voer zo ver door naar Antarctica dat ze kwamen vast te zitten in het ijs. Ze moesten er een jaar lang zien te overleven in de ijzige koude. Ze werden ziek door slechte voeding en kregen het mentaal extra moeilijk tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Vastberaden bleven ze baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen: ze zetten nieuwe gebieden met Belgisch klinkende namen op de kaart en verzamelden onbekende fauna en flora.   

Om zichzelf te bevrijden deden de expeditieleden het onmogelijke: met veel doorzettingsvermogen zaagden ze een weg door het ijs om hun schip bevrijden. Net voor een tweede poolwinter begon, zette de Belgica koers terug naar België.  

Authentieke stukken

De expo in het MAS brengt deze avontuurlijke reis na 125 jaar opnieuw tot leven in de stad waar ze destijds begon. Bezoekers maken er persoonlijk kennis met de bemanning aan de hand van prachtige foto’s, tekeningen en dagboeken. Bovendien heeft het MAS ook enkele authentieke stukken in zijn collectie, zoals het stuurrad en het kraaiennest van het schip, sleeën en kledij, de ijszagen waarmee het schip uit het ijs wordt bevrijd. Ook het orgeltje, waarop telkens weer de ‘Brabanconne’ speelt tijdens de donkere dagen aan boord, is bewaard.

Antarctica vandaag 

Antarctica blijft een adembenemende plek. Dat is voelbaar in de laatste zaal van de expo, waar imposante hedendaagse videobeelden de bezoekers doen stilstaan bij het zuidpoolgebied vandaag.  In dit actuele deel van de expo, dat tot stand kwam in samenwerking met de International Polar Foundation, komen ze alles te weten over de belangrijke rol die Antarctica speelt in de dynamiek van de huidige klimaatverandering en over het brede scala aan natuurfenomenen die wetenschappers er vandaag onderzoeken. Dat gebeurt onder andere vanuit de Prinses Elisabethbasis, het Belgische onderzoeksstation op Antarctica.   

Kunst in de expo 

De Nederlandse kunstenares Esther Kokmeijer nodigt de bezoeker doorheen de expo uit tot reflectie over het gebied. In haar werk ‘Terra Nullius’ vraagt ze aandacht voor het geopolitieke beschermde statuut van Antarctica. Als een statement om Antarctica ongerept te houden, maakte ze met behulp van correctietape op bijna 50 landkaarten van het continent alle details onzichtbaar. Met deze installatie vertelt ze over de verhouding van de mens en de politiek tegenover dit stuk ongerepte natuur. 

Praktisch

  • Naar Antarctica. De poolpioniers van de Belgica
  • Van 21 juni tot en met 3 november 2024 op de 3de verdieping van het MAS

Tickets, meer info en activiteiten zijn te vinden via de website:
MAS (Museum aan de Stroom – Antwerpen)