BlueNav Rimdrive

  • De Stille Boot is de nieuwe distributeur voor Benelux.

Op de komende METS (15-16-17 nov 2023) in Amsterdam wordt De Stille Boot geïntroduceerd als Benelux distributeur van de elektrische aandrijvingen van BlueNav. Deze Franse fabrikant ontwikkelde de unieke en zeer innovatieve BlueSpin motoren, die uitermate geschikt zijn om schepen tussen de 8 en 15 meter van een hybride aandrijving te voorzien.

De basis is een elektrische “rimdrive” (ringmotor) die in verschillende vormen ophaalbaar en draaibaar is. Daarmee kan deze zonder grote ingrepen aan de boot als extra motorisering worden toegevoegd aan de verbrandingsmotor. Dit maakt hem geschikt voor zowel nieuwe schepen als voor retrofit.

Gezamenlijke missie

De Stille Boot zal zich bezighouden met de verkoop, marketing en service van de BlueNav producten in de Benelux. “De producten van BlueNav zijn een waardevolle aanvulling op ons bestaande aanbod elektrische aandrijvingen. Ze bieden oplossingen en toepassingen die andere merken niet kunnen bieden. Wij brengen onze expertise op het gebied van elektrisch varen en de kennis van de markt in bij deze samenwerking. Ook delen wij de missie om de energietransitie op het water te versnellen. Een perfecte match dus!” Aldus Marcel Schaap, founder van De Stille Boot.

BlueSpin: 3 typen motoren

De BlueSpin motoren maken gebruik van de rimdrive technologie. Een ringvormige motor zonder as. Voordelen: heel compact, licht en stil. Daardoor zijn ze perfect geschikt voor ophaalbare oplossingen, waarvan BlueSpin twee varianten biedt: de outboard, een unit die tegen de spiegel van de boot gemonteerd wordt en de inboard, die in de motorruimte geplaatst wordt. In beide gevallen kunnen deze motoren makkelijk toegevoegd worden aan een verbrandingsmotor, zonder grote ingrepen in het scheepsontwerp of de constructie. Ideaal dus om schepen hybride te maken. Beide motoren zijn ophaalbaar, wat ideaal is voor snelle motor- en zeilboten. Bovendien zijn de motoren elektrisch 360⁰ bestuurbaar, wat voordelen biedt op het gebied van nauwkeurig en gemakkelijk manoeuvreren.

Als derde variant is er een vaste, niet ophaalbare variant, die onder tegen de romp wordt gemonteerd. Deze motor is ook bestuurbaar en leent zich voor zowel een hybride als 100% elektrische aandrijving.

Alle motoren leveren een maximaal vermogen van 15 kW. Komend jaar wordt dit naar beneden en boven uitgebreid met 8 en 30 kW motoren.

Geavanceerde software en integratie

De BlueNav systemen hebben een eigen bedieningspaneel voor de aansturing, maar de informatie over vermogen, positie, rest vaartijd e.d. kan zichtbaar gemaakt worden op de alle bekende merken schermen die op boten worden toegepast. Dit betekent dus dat hoewel de motoren ook achteraf toegevoegd kunnen worden, het systeem toch goed is geïntegreerd in de boordsystemen. Dat geldt ook voor de communicatie met het 48V accu-pakket.

De software maakt allerlei geavanceerde functies mogelijk, zoals autopilot, virtual anchor (DP) en easy docking. Zo voegen de BlueSpin motoren nóg meer plezier en comfort toe aan de boot!

Over BlueNav

BlueNav uit het Franse Arcachon is een 2020 opgerichte innovator van elektrische aandrijvingen. Het bedrijf is snelgroeiend en internationaal aan het expanderen, waar de samenwerking met De Stille Boot aan bijdraagt. Recent werden meerdere distributeurs in landen wereldwijd aangesteld.

Over De Stille Boot

De Stille Boot werd in 2004 opgericht met als missie om de elektrische revolutie op het water te versnellen. Als distributeur van leidende merken als Torqeedo, WaterWorld en diverse energiesystemen werden al vele duizenden boten in Nederland en daarbuiten geleverd met elektrische aandrijvingen.

BlueNav is te vinden op de METS in Amsterdam, standnr. 05.257.