X-Power, het motorboot offensief van X-yachts

X-yachts, de Deense specialist in de bouw van zeilboten, heeft er behoorlijk lang over gedaan om de stap naar het motorbootsegement te zetten. Maar na 40 jaar is het zo ver. De eerste  X-Power 33 C, een 10 meter lange open motorboot voor kwaliteitsbewuste watersporters, ziet  het daglicht. Het spreekt voor zich dat de 40-jarige ervaring wat betreft performance zeiljachten bij de bouw en ontwikkeling van deze motorboot werd aangewend.  De X-Power 33 C  is gepland voor lancering in januari 2021.

X-yachts is niet de eerste bouwer van zeilboten die de stap naar de motorbotenmarkt zet. Eerder deed het Italiaanse Grand Soleil hetzelfde. Hun zeiljachten worden gebouwd op de Cantiere del Pardo en hun motorbootreeks kreeg de naam Pardo mee. In Frankrijk is de specialist in snelle zeiljachten Pogo, vooral gekend van de mini-transat jachten, twee jaar geleden met een motorboot op de markt gekomen. Ook hier werd de rijke en diepgaande ervaring uit de bouw van zeiljachten vertaald naar de motorbootwereld.

Kræn Brinck Nielsen, CEO van X-Yachts, legt uit: “Wat we hier creëren is uniek. Zoals bij onze zeilboten gaan hoge kwaliteit en veiligheid hand in hand met prestaties in deze nieuwe productlijn.”

X-Yachts vierde in 2019 hun 40-jarig jubileum en een van de jubileumgeschenken was de kans die werd geboden, ook om de productie van motorboten op te starten. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de nieuwe serie motorboten een geschenk zal blijken voor de veeleisende zeiler. Het eerste model wordt geproduceerd met een binnenboordmotor, de romp is gebouwd op basis van van het  gepatenteerde ‘petestep’-systeem dat voor  een zacht en soepel vaargedrag moet zorgen.

Het eerste X-Power-model wordt gelanceerd in januari 2021, maar een tweede model staat al in de steigers. Dat wordt een gesloten model waarvan de lancering voorzien is in september 2021.

Het is X-yachts menens in de motorbotenmarkt, in januari 2023 staat een volgende X-Power lancering gepland.

Een korte introductievideo geeft een mooi beeld van de nieuwe X-Power.

Technische gegevens (voorlopig):

ONTWERPCATEGORIE C
LENGTE O..: 10,2 m
BREEDTE: 3.1m
DIEPGANG: 1,2 m
WATERVERPLAATSING: 4000 kg
MOTORCONFIGURATIE:
YANMAR 8LV 370 mhp
YANMAR 8LV 350 mhp
YANMAR 8LV 320 mhp
BOW THRUSTER 2,2 Kw
GEÏNTEGREERDE NAV. & BEDIENINGSSYSTEEM 2 X 16 ”SCHERMEN
MAX. AANTAL PERSONEN: 8
BRANDSTOFTANK 380L
TANK VERS WATER: 100L
VUILWATERTANK: 100L