EurILCA EUROPA CUP

– & OPEN BELGIAN CHAMPIONSHIP ILCA 7 – 6 – 4
– PAASWEEKEND 14-15-16 APRIL 2022
– OOSTENDE – Royal North Sea Yacht Club
– foto’s © Pit De Jonge

De aanstormende talenten in de ILCA eenheidsklasse (voorheenLaser) nemen dit weekend Oostende in. Meer dan negentig zeilers uit vijf landen gaan elkaar letterlijk de loef afsteken voor een betere plaats in de Europese algemene kwalificaties. Maar voor onze Belgische zeilers wacht er ook nog de strijd om de  Belgische kampioenstitel in de ILCA 4, de ILCA 6 en de ILCA 7 (ex-Laser 4.7, Laser Radial en Laser Standaard.)

Oostende transormeert opnieuw in de zeilcompetitiestad van de Belgische kust.

Afhankelijk van de windomstandigheden staan er vrijdag, zaterdag en zondag telkens drie manches op het programma.

Voor het publiek geeft zowel het vertrek van de boten vanaf het Klein Strand naar zee als de terugkomst een hoge paddock ervaring. Je struint toch niet alle dagen tussen Europese en Belgische zeiltalenten. Wie van hen ga je nog terugzienop het podium van Europese of wereldkampioenschappen of zelfs de Olympische Spelen?

Organisatie
Royal North Sea Yacht Club Oostende, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende

Website | Facebook


Drukke week voor de WWSV-jeugd 

Dit paasweekend wordt er zowel in Oostende als in Hourtin (Frankrijk) gezeild door het WWSV Olympic Talent Team en het WWSV Talent Team.
In Oostende wordt van vrijdag 15  t.e.m. 17 april het Open Belgisch Kampioenschap gezeild voor de ILCA 4 – 6 – 7 klassen. Dit is een onderdeel van de ILCA Europacup. Deze wordt naar jaarlijkse gewoonte geoganiseerd door de Royal North Sea Yacht Club. 
Vanaf zaterdag 16 april gaan in het Franse Hourtin de eerste 2 races van het Europees Kampioenschap EurILCA 6 U21 van start. De wedstrijdserie duurt t.e.m. donderdag 21 april. 

Open Belgisch Kampioenschap: 
Tijdens dit weekend zullen er enkele atleten van het WWSV Talent Team deelnemen in de ILCA 6 en ILCA 4 klassen. 
Brecht Zwaenepoel & Anders Bultynck zullen aan de start komen in de ILCA 6 & Hannelien Borghijs, Lasse-Finn Sergeys en Maarten Boot komen aan de start van de ILCA 4. 
Ze nemen het op tegen een 90-tal andere zeilers uit 5 verschillenden landen .

Het gevulde raceprogramma start al op goede vrijdag. Gedurende de drie dagen worden er elke dag 3 races afgewerkt. Ze vertrekken telkens van het Klein Strand richting zee, een prachtspektakel als de vloot te water gaat!

Europees Kampioenschap U21:
Naast Oostende staat er ook in Frankrijk een zeilwedstrijd op het allerhoogste niveau voor de jeugd op het programma. Eline Verstraelen (WWSV Olympic Talent Team) en Cannelle Opstaele (WWSV Talent Team) nemen hieraan deel. 
Voor Eline zal het de tweede wedstrijd deze maand worden na de Trofeo Princesa Sofia vorige week. 

Het deelnemersveld bestaat uit 180 zeilers uit 27 Europese landen en 8 niet-Europese landen, verdeeld over de verschillende klassen. Eline en Cannelle zullen het opnemen tegen 62 andere zeilsters in de ILCA 6.  

Vandaag wordt er een oefenraces gehouden, gevolgd door de openingsceremonie. Op zaterdag 16 april start de competitie. Iedere dag zullen er twee races worden gehouden. Op 19 april zijn de selectiewedstrijden afgerond waarna de vloten opgesplitst worden in Gold, Silver en Bronze.
Op de slotdag staat de medalrace voor de top 10 op het programma op 21/04.

De deelnemende atleten:

Aan OBK nemen Brecht Zwaenepoel & Anders Bultynck deel in de ILCA 6.
Bij de ILCA 4 zullen Hannelien Borghijs, Lasse-Fin Sergeys & Maarten Boot aan de start staan.

Tijdens het EK EurILCA 6 U21 zullen Eline Verstraelen & Cannelle Opstaele uitkomen in de ILCA 6.