Europese kustwachtoperatie

– Zeebrugge 28 mei 2025 – foto van Sirius (Agentschap MDK) –

Belgische Franse samenwerking in maritieme operatie op de Noordzee

Belgische Marine helikopter NH90 redt Oscar (drenkelingpop) uit het water

Van eind mei tot september werken de Vlaamse en federale diensten van de Kustwacht samen met de Franse Kustwacht in een Multipurpose Maritime Operation (MMO). De MMO is een grootschalige maritieme operatie op de Noordzee, gecoördineerd door het European Maritime Safety Agency (EMSA) en het European Fisheries Control Agency (EFCA), met steun van de Europese Unie. Hierbij werken lidstaten nauw samen rond taken van de Kustwacht, zoals maritieme veiligheid, milieubescherming en visserijcontrole. Het startschot wordt gegeven vlakbij de marinebasis van Zeebrugge.

Abeille NormandieFranse ‘remorqueur d’intervention, d’assistance et de sauvetage (RIAS)’

Ook vorig jaar vond gedurende vier maanden al een MMO plaats op de Noordzee met België en Frankrijk als deelnemende lidstaten. Dit jaar worden er opnieuw drones en onderwaterrobots ingezet om kustwachttaken te ondersteunen, zoals het opsporen van drenkelingen of kleine vaartuigen, maar ook voor het detecteren van vervuiling, het controleren van uitstoot, toezicht houden op visserijregels en het in kaart brengen van wrakken, meetpalen en zeebodemstructuren. Daarnaast krijgt de Kustwacht de kans om te werken met de Ocean Protector, een van de drie schepen van EFCA, en testen uit te voeren met een noodzeesleper. Ook in België is er reeds lang vraag naar zo’n type sleepboot.

Een snelle interventie rib van de Belgische Marine uitgezet vanaf het patrouilleschip Castor

🔹 Wat maakt MMO 2025 zo bijzonder?
Het is een unieke bilaterale operatie tussen België 🇧🇪 en Frankrijk 🇫🇷 waarbij meerdere kustwachttaken gecombineerd worden: van visserijcontrole tot milieubescherming in kwetsbare zeegebieden. Alles wordt ondersteund door hoogtechnologische tools zoals drones (RPAS), onderwaterrobots (ROV’s) en satellietbeelden.

Tijdens deze MMO operatie zal de BMM {Wetenschappelijke Dienst Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee}, in nauwe samenwerking met Defensie, gebruik maken van middelgrote drones (RPAS – Remote Pilot Aircraft System) om in te zetten boven de Belgische wateren, om bijkomend milieutoezicht uit te voeren op de Noordzee, ter detectie van zeeverontreiniging door schepen, ter verificatie van verdachte pollutiedetecties gerapporteerd via het Europese CleanSeaNet service (satellietdetectiedienst), of om toezicht uit te oefenen op navigatie-inbreuken.

Nathalie Balcaen geeft uitleg met op de achtergrond de Sirius

Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), is tevreden dat er een nieuwe MMO wordt opgestart. “Vorig jaar hebben we veel geleerd tijdens de MMO en de grensoverschrijdende samenwerking met Frankrijk. Geopolitiek zijn het woelige tijden met veel bedreiging. Samen is veel meer mogelijk.”

Admiraal Tanguy Botman van de Belgische Marine onderstreept dat de samenwerking tussen Defensie en de diverse kustwachten optimaal verloopt met respect voor ieders eigenheid.

De Belgische Marine speelt hierbij een sleutelrol:
👉 De patrouillevaartuigen Castor en Pollux leveren inzet op zee, ondersteunen inspecties en reageren snel bij vervuiling of overtredingen.
👉 Aan wal werkt de Marine actief mee in het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge, waar 24/7 toezicht gehouden wordt op de Noordzee – samen met o.a. Douane, Federale Politie en FOD Mobiliteit.
👉 Deze dubbele inzet – operationeel én informatief – maakt de Marine tot een onmisbare schakel in deze Europese samenwerking.

De samenwerking gaat officieel van start op 28 mei en eindigt op 19 september 2025. Het startschot van de MMO werd gegeven op woensdag 28 mei in de ABC-Toren in Zeebrugge in aanwezigheid van alle partners.

De reddingsboot R7-Orinoco demonstreert eveneens een reddingsactie met de drenkelingpop Oscar.

Na het openingsevent kregen de genodigden een unieke blik achter de schermen. Op de Marinebasis werden ze rondgeleid aan boord van verschillende vaartuigen, waaronder Sirius (agentschap MDK), Primula (Defensie) en Abeille Normandie (Boluda). De functies van de schepen en de samenwerking tussen de partners werden uitgebreid toegelicht. Als afsluiter konden de gasten een indrukwekkende SAR-oefening bijwonen met de Orinoco en de helikopter NH90, waarbij de coördinatie tussen de betrokken diensten live in actie te zien was.

Commandant Kurt De Winter is hoofd van de operaties bij de Marine in Zeebrugge op de achtergrond het patrouilleschip P901 Castor.

Betrokken Belgische partners in de MMO:

  • Ministerie van Defensie (De Belgische Marine)
  • Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK)
  • Agentschap Landbouw en Visserij
  • FOD Mobiliteit en Vervoer (DG Scheepvaart)
  • FOD Volksgezondheid (DG Leefmilieu)
  • Federaal Wetenschapsbeleid (BMM)
M924 – Primula

Franse partners:

  • Secrétariat Général de la Mer
  • Préfecture maritime de la Manche et de la mer du Nord
  • La direction générale des affaires maritimes, de la pêche et de l’aquaculture (DGAMPA)

Europese partners:

  • European Maritime Safety Agency (EMSA)
  • European Fisheries Control Agency (EFCA)

Beeldmateriaal © Georges Janssens