Van Kunstkring naar BoelArt
Op de Boelwerf werden niet enkel schepen gemaakt, maar ook kunst! Versta dit goed, op het werk werd er gewerkt, daarbuiten werd er ook … gekunst. Althans door een aantal mensen, verenigd in een kunstkring. Die organiseerde elk jaar een tentoonstelling.
Op Stoapel, de erfgoedvereniging van de Boelwerf, wil die kunstkring nog eens tot leven brengen want veel Boelwerkers werkten verder aan hun kunst. Sommigen werden redelijk tot erg bekend.

BoelArt
Tijdens de weekends in juli en augustus 2025 is het resultaat te bewonderen in het Gemeente Museum van Temse, Kasteelstraat 16 met als titel “BoelArt” .
De toegang is gratis, een brochure is beschikbaar, rondleidingen kunnen aangevraagd worden.
Ook de herziene 2e editie van het boek Made in Belgium by Boelwerf met een opsomming van alle gebouwde schepen volgens hun bouwnummer inclusief een alfabesche oplijsng van die schepen, zal er beschikbaar zijn.
Er zijn ook nevenactiviteiten gepland.
De Kunstkring
De Kunstkring van de Boelwerf startte rond 1974, eerst onder de naam “Hobbyclub”.
Het was Edmond Heyrman (portier ingang Cauwerburg ) die het idee had om zoveel mogelijk creatievelingen samen te brengen. Er volgden enkele samenkomsten en na 6 maanden van overleg werd een eerste tentoonstelling gehouden.
Die kende een onverwacht succes en dus werd besloten er een jaarlijks evenement van te maken, in de feestzaal van het gemeentehuis nog wel, en nu onder de benaming “Kunstkring Boelwerf”.
Zoals het voor elke vereniging het geval is, werd een bestuur samengesteld, met als ere voorzitter was mevr. Saverys, en met als voorzitter Aloïs Vermeulen, publicrelations persoon Roger Varewijck, en met als penningmeester Paul Buytaert.
Het ledenaantal schommelde rond de 20. Het aantal tentoongestelde werken rond de 100. Het aanbod was heel gevarieerd : schilderijen, pentekeningen, houtinleg, beelden, aquarellen, glasramen, die ook te koop werden aangeboden.
- Iedere deelnemer mocht 5 werken voorstellen, en bepaalde zelf de prijs hiervoor.
- 10 % van de verkoopprijs ging naar de Kunstkring.
- De tentoonstelling van 1980 was speciaal omdat van elke deelnemer door Boelwerf een werk aangekocht werd om als decoratie te dienen voor de toen in aanbouw zijnde schepen.
Ze deden ook eens een uitstap naar de Westhoek en bezochten tentoonstellingen van de Latemse schilders.
Door het spijtig einde van Boelwerf stopte ook de werking van ‘Kunstkring Boelwerf’.
Na 30 jaar wordt zij via deze BoelArt in herinnering gebracht