Cacaobonen per zeilschip naar Antwerpen

De Antwerpse chocolademaker Coup de chocolat kiest resoluut voor transport per zeilschip.

Tussen 1 en 3 november 2024 zeilde Caroline Huyghe haar vracht cacaobonen vanuit Le Havre naar Antwerpen. Zo verzekeren ze die laatste 233 zeemijl richting chocoladefabriek ook emissiearm. 

Op 24 oktober kwamen de cacaobonen in Le Havre aan vanuit Santa Marta (Colombia) op de maiden trip van de Anemos – het grootste vrachtzeilschip ooit gebouwd, met een laadcapaciteit van meer dan 900 ton.

‘Dit soort schepen betekent een ware revolutie in maritiem transport en toont aan dat transport per zeilschip schaalbaar is, en de meest ecologische keuze’, zegt Caroline. ‘Als we rekening houden met de ganse life cycle analysis van een schip en het operationele gebruik, dan heeft een zeilboot een voetafdruk/kg die 4x kleiner is dan dat van een containerschip’, legt ze uit.

Team Coup de chocolat vertrok vrijdagochtend 1 november uit Le Havre, aan boord van de Levante (Sparkman & Stephens), met 233 zeemijl voor de boeg.

De aankomst was in Antwerpen in de late namiddag op zondag 3 november. Eens de bonen in Antwerpen, draait de chocoladefabriek in Borgerhout op volle toeren om alle bestellingen (o.a. voor Sinterklaas) klaar te maken.

Lees ook over de vorige tochten:
https://inshore.yachtweb.be/?p=7793
https://www.bootmag.be/2023/09/12/cacaobonen-per-zeilschip-naar-antwerpen/t

foto’s © Coup de Chocolat