Word Zen op de Mayenne…

De Mayenne is een rivier in Frankrijk met een lengte van 200 km en mondt uit bij Angers samen met de rivier Sarthe in de Maine; die vervolgens naar de Loire loopt. De Mayenne ligt in de regio Pays de La Loire, alhoewel men ter plaatse dikwijls nog verwijst naar de oude provincie Anjou.

Men durft beweren dat de Mayenne de mooiste rivier van Frankrijk is. We konden het niet tegenspreken.

Het hospitaal (oude gedeelte) in Château-Gontier

Watertoerisme

De Mayenne kronkelt door een groen landschap. Op diverse plaatsen kan men boten huren voor dagrecreatie maar ook voor meerdere dagen. Heel wat mogelijkheden worden her en der aangeboden, zelfs tot een mini dagcruise met diner.

Enkele voorbeelden:
https://www.bootverhuur-nicols.nl/riviercruise/frankrijk/huur-boot-anjou/mayenne
https://www.canalous-mayenne.com/fr/tourisme-fluvial-en-mayenne_r_32.html
https://www.crisboat.com/nos-destinations-en-france/mayenne-et-anjou/
https://www.domaine-moulin.fr/l-hirondelle

Chenillé-Changé bootverhuur van Les Canalous

Enkele jaren geleden hebben we de streek al eens verkent op de rivieren Sarthe (tussen Le Mans en Angers) en de Mayenne van Rennes tot Angers en verder over de Maine tot Nantes. We verwijzen hier naar een artikel: https://inshore.yachtweb.be/?p=11486.

Angers met links het kasteel: wandtapijten Apocalyps van Angers

De rivieren hebben een groot debiet wat resulteert dat bij grote en langdurige regenval het waterpeil erg stijgt. Dan loopt het water over de oevers en staan grote gebieden lange tijd blank. Anderzijds bij droogteperiodes daalt het waterpeil soms zeer snel. In beide gevallen kan het gebeuren dat alle scheepvaart wordt stilgelegd.

Het lijken wel mangroves bij hoge waterstanden

Een groene long

Varen op de Mayenne is puur genieten van de natuur. De overmatige groene begroeiing langs de oevers is de habitat voor vele vogels en andere fauna. Het gekwetter en gekrijs is men vlug gewoon en zo kan met volle teugen de gezonde lucht opdoen terwijl men zachtjes door het water schuift.

Kasteel Le Port Joulain – Les Hauts d’Anjou

Hier en daar waart men kastelen en manoirs; oude overblijfselen van de glorie van weleer. Het valt wel op dat de huidige bewoners deze pareltjes uit het verleden goed onderhouden en mooi toonbaar maken zodat ze een lust zijn voor het oog.

Kasteel Le Haut Rocher – Chenillé-Champteussé

De rivier heeft weinig overbruggingen waardoor omwonenden soms kilometers moeten rondrijden om van de ene oever naar de andere te geraken. Destijds waren er op vele plaatsen nog overzetdiensten genoemd ‘bac’. Enkele daarvan zijn nog in voege; idyllisch!

De oude en de nieuwe bac van Ménil

Accomodatie

Overnachten doet men best bij een kleine haven; de accomodatie is goed en goedkoop. Het havengeld is in de meeste gevallen rond de 5 Euro per boot en daarin is elektriciteit en water inbegrepen. Verder kan men ook nog gebruik maken van de sanitaire installaties. Is de stopplaats naast een camping dan zijn ook de faciliteiten ervan meestal inbegrepen of beschikbaar. Vergeet ook niet te genieten van de klein zomercafeetjes en eetgelegenheden.

En dan moeten we het nog hebben over de horeca. We bevinden ons in een natuurgebied en uiteraard met weinig grote plaatsen om te winkelen en op restaurant te gaan. Nochtans als men zijn tochten goed plant kan men op vele locaties genieten in restaurantjes en bistro’s, meestal zeer verzorgd.

Cafeetje in Daon – het winkeltje bevindt zich op de bovenverdieping

Kleine winkeltjes situeren zich in of naast een bistrootje, waar men meestal alle noodzakelijke dingen kan verkrijgen. Op enkele plaatsen zagen we ook broodautomaten; bruine of witte baguetten digitaal te betalen.

Sluis La Roche du Maine

Sluizen

De Mayenne is gedeeltelijk bevaarbaar en met in totaal 45 sluizen. Naast elke sluis is er ook een dam in de rivier met een aangelegde vistrap. Sommige sluizen zijn aangelegd in een kleine zijarm van de rivier. De waterhuishouding is hier regionaal geregeld en valt niet onder VNF (Voies Navigables de France). Het valt op dan men dit tot in de puntjes probeert te verzorgen.

Aan weerszijden van de sluismuren hangen touwen die men kan benutten bij het afmeren in de sluis

Meestal zijn de sluizen bemand en hetgeen opviel was dat het beroep van sluiswachter hoofdzakelijk toegewezen is aan vrouwen. Met een uitermate vriendelijke lach begeleiden alle ‘éclusiers/éclusières’ de huurboten door de sluizen. Bekijk een filmpje over het invaren van een sluis: https://youtu.be/zl2HUtR2Z0s.

Le Moulin Neuf – Changé – de pijl verwijst naar de sluis via een zijkanaal

Hoofdzakelijk ziet men huurboten, want een beroepsvaart wordt hier niet meer beoefend. Ook kayaks en roeiboten maken gebruik van de sluizen; een sportief toerisme lijkt hier ook meer aandacht te krijgen. Vele vissers op het water en aan de waterkant laten vermoeden dat er heel wat vis voorhanden is.

Kayakken

Vanaf april tot oktober kan men varen op de Mayenne. Er staan geen verkeerslichten op de sluizen en de sluiswachter(es) wordt verwittigd met een toetersignaal vanaf de boot. Een plaatje duidt aan met een gekleurde bol wat de toestand van de sluis is.

Bij een gele bol is er sluispersoneel aanwezig, terwijl een blauwe bol zegt dat de sluiswachter afwezig is (bv tijdens de middagpauze). Een rode bol duidt aan dat er geen passage mogelijk is (voor 9 uur en na 20 uur).

eenvoudig bedieningspaneel

Men werkt eraan om de sluizen volledig automatisch te laten functioneren. Enkele sluizen heeft men al de mogelijkheid tot zelfbediening en dan wordt een blauw/gele bol getoond. Op een afgedekte desk naast de sluis zet men de sluis zelf in werking door slechts één knop in te drukken alnaargelang welke richting men wil versassen.

Watermolens

Molen en sluis Roussière – Mayenne

Naast vrijwel elke sluis bevindt zicht een watermolen ondergebracht in een zeer groot gebouw. Destijds werden er granen in vermaald tot bloem. De meeste molens zijn nu in privébezit gekomen, worden gerestaureerd en heringericht voor andere artisanale doeleinden.

Molen en sluis Jaille-Yvon

Zo ontmoeten we in een sluisgebouw een accordeonbouwer. De man was ook tegelijk sluiswachter bij een volautomatische sluis.

Eén van de bewaarde en gerestaureerde molens bevindt zich in Chenillé-Champteussé. Deze prachtige molen bevindt zich echter niet naast de sluis maar aan de overkant van de rivier. Inderdaad zien we bij verschillende sluizen watermolens langs weerszijden van de rivier.

Fietspad

De langste gemarkeerde fietsroute van Frankrijk telt 1200 kilometer en een deel ervan (85 km) ligt langs de oevers van de Mayenne. Het is er heerlijk fietsen in etappes en overnachten op de vele goed uitgeruste campings langs de route. Ook kan men overnachten in gites. Een mooi voorbeeld hiervan is het heringerichte sluisgebouw van Chenillé, waar er plaats is voor 10 personen, ingericht met een keuken en uitgebreid sanitair. De gite draagt de naam van Mara Rivière.

Een mooi aangelegd fietspad langs het jaagpad van de Mayenne

foto’s © Georges Janssens