De vijf tips van curator Hubert Rubbens voor Oostende voor Anker

Hubert Rubbens is al meer dan 20 jaar dé man die Oostende voor Anker vorm geeft. Wie kan dan ook beter enkele tips geven wat je zeker niet mag missen van deze editie die in het weekend van 1 tot 4 juni 2023 Oostende in de ban houdt.

1. Venetiaanse Gondola’s

“In 2019 hadden mijn vrouw en ik het genoegen om de Venetianen te leren kennen tijdens “la Semaine du Golf de Morbihan”. Zalige mensen met passie voor hun boten, lagune en stad. Het zaadje was gepland, maar twee jaar COVID verplichtte ons om in “ons kot” te blijven. Eindelijk, na 3 jaar, zullen de Venetianen er nu zijn. Ik kijk er dan ook enorm naar uit omdat deze schepen normaal gezien nooit de lagune van Venetië verlaten. Tijdens Oostende voor Anker zal je ook een niet alledaags zicht voorgeschoteld krijgen met gondola’s die in het Mercatordok rondvaren met het nodige vlagvertoon. Dat zal echt wel een speciaal zicht zijn. Met de drie types gondola’s zal je dagelijks ook kunnen meevaren.”

De gondels liggen in het Mercatordok aan de Stationsbrug.

OVA gondola

2. Dunkirk Little Ships

Ter gelegenheid van Oostende voor Anker zal de “Association Of Dunkirk Little Ships” aanwezig zijn met de Breda, Caronia, Hilfranor, l’Orage,  Lady Lou, Mary Scott, Nyula, Papillon, Riis 2 en Tom Tit. “Sinds enkele jaren zijn onze vrienden van de “Dunkirk Little ships”  vaste gasten op Oostende voor Anker. Naast de sierlijkheid van de schepen en de vriendelijkheid van onze Britse gasten ben ik nog altijd in de wolken als ze Oostende aanmonsteren. Die schepen werden 83 jaar geleden ingezet in de operatie “Dynamo”.  De Britse Admiraliteit  slaagde de  er tussen 28 mei en 2 juni 1940 in om, met 700 private schepen, meer dan 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten te evacueren van de stranden tussen De Panne en Duinkerke naar Ramsgate in het Verenigd Koninkrijk.”

3. Blauw Innovatiedorp

“Helemaal nieuw is het Blauw Innovatiedorp aan de Mercator. We zijn met de Blauwe Cluster in zee gegaan voor hun vijfjarig bestaan. Er zijn in Oostende heel wat wetenschappelijke onderzoekscentra, maar heel weinig mensen zijn daarvan op de hoogte. Ik moet zeggen dat ik zelf nu pas ontdekt heb dat er zoveel was. Er staan een 20-tal standhouders aan het plein voor de Mercator. Mensen kunnen hier zien wat we allemaal uit de zee kunnen halen. Iedereen kent de windmolens waarmee we energie opwekken, maar daarnaast zijn er ook onderzoeken om met stroming energie op te wekken.”

Je vindt het Blauw Innovatiedorp aan het plein voor Mercator.

4. Driemaster Atlantis en andere schepen op zee

Tijdens Oostende voor Anker kiezen verschillende schepen het ruime sop. Zo zal ook driemaster Atlantis op zee gaan met groepen. “Het is een oud lichtschip. Bezoekers kunnen het schip bezoeken wanneer het aangemeerd ligt, maar daarnaast zullen ze het schip dus ook zien binnen en buiten varen. Dat geldt ook voor de Morgenster.”

Wie zelf op zee wil gaan, kan mee met De Nele voor een havenrondvaart en ook de George Stephenson gaat op zee. Dit is een replica van een schip met een uitstraling van 1958 en bestaat voor het grootste gedeelte uit een stalen casco en hergebruikte onderdelen en materialen.

De schepen die op zee gaan, liggen aangemeerd in het Montgomerydok.

Atlantis

5. Marinedorp

“Aan de Montgomerykaai worden verschillende standen van de Belgische en Nederlandse Marine opgezet. Er wordt onder meer een klimtoren voorzien, maar ook een duiktank, een knopenstand en 3D-brillen om te zien hoe een onderzeeër er uitziet.

Afspraak aan de Montgomerykaai!”

Oostende voor Anker 2023

1-4 juni 2023

Oostende voor Anker is het evenement voor iedereen die interesse heeft in maritieme geschiedenis. Meer dan 150 schepen zetten koers naar Oostende: van driemasters over binnenschepen tot de kleinste overnaadse sloep. De straten en pleinen rond de dokken gonzen van de bedrijvigheid. Maak kennis met oude scheepsambachten, proef vers gebakken of gerookte vis, geniet van de vele optredens…

Praktische info