Amfibievoertuigen verzamelen in Amsterdam


AmphibWhiteEen unieke kolonne van 75 amfibievoertuigen strijkt neer bij IJburg. Daar wordt van 2 tot en met 9 augustus 2015 de 29ste editie gehouden van het jaarlijkse internationale evenement Amphib. Een enthousiaste groep van verzamelaars uit heel Europa komt in Amsterdam bij elkaar voor deze bijzondere gebeurtenis.
Gedurende de week zullen de voertuigen varend te zien zijn op de wateren in- en rond Amsterdam.  Vrijdag wordt Alkmaar bezocht en zaterdag zal de kolonne de Zaanse Schans aandoen. ‘Kapitein Zeppos’ zal niet van de partij zijn, maar de Amphicar die dankzij deze televisieserie in Vlaanderen wereldberoemd werd, valt er wel te bewonderen.

Al een eeuw lang worden spannende kruisingen bedacht tussen vaartuigen en voertuigen. Niet allemaal even succesvol. Een klein aantal van deze amfibische voertuigen zijn in het verleden ook daadwerkelijk in productie genomen. De indrukwekkende DUKW is een bekend voorbeeld. Deze ‘vrachtwagen op het water’ werd door het Amerikaanse leger als landingsvaartuig ingezet op D-Day. Het kleinere broertje, de GPA, zal ook in vele varianten te zien zijn. Een ander opzienbarend model in de kolonne is de Amphicar. Van deze unieke auto’s werden er in de zestiger jaren zo’n 4.000 geproduceerd. Inmiddels bestaan er nog maar zo’n 400 en zijn de auto’s door het unieke ontwerp gewilde verzamelobjecten geworden.

Veel van de amfibievoertuigen worden met bloed zweet en tranen door liefhebbers in conditie gehouden. De vereniging Amphib is een vriendenclub. Deze groep komt al sinds 1987 jaarlijks bijeen om met elkaar van deze passie te genieten. Elk jaar organiseert een ander Europees land dit evenement. Zo is Amphib al georganiseerd in Italië, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Groot Brittannië, Duitsland, België en uiteraard ook Nederland. Dit jaar wordt Amphib georganiseerd in Amsterdam. Het is het grootste amfibische evenement in Europa.

Foto: Amphib – www.amphib2015.nl