Tentoonstelling “Vlaanderen en de zee”

Breugel_Zeeslag_Napels_SmallNog tot 12 juli 2015 kan u in het Musée de Flandre in het Noord-Franse Cassel de tentoonstelling ‘Vlaanderen en de zee’ bezoeken. Op basis van een selectie van schilderijen en gravures uit de zestiende en zeventiende eeuw brengt deze tentoonstelling een frisse kijk op de zee in de Vlaamse kunst.

 

Als zeegezichten al een specialiteit van de Nederlandse schilderkunst zijn, zijn het toch de Vlaamse kunstenaars die er de ware uitvinders van zijn.

De economische en maritieme ontwikkeling in Vlaanderen in de zestiende en zeventiende eeuw heeft samen met de veel voorkomende zeeslagen bijgedragen aan het succes van dit thema. Naast een historische en maatschappelijke visie hebben de schilders zich laten inspireren door de tot de verbeelding sprekende, fascinerende kracht van de zee. Een wereld bevolkt door monsters en goden.

Afbeelding: Pieter Bruegel de Oude (Breda ?, 1525/1530 – Brussel, 1569), vermoedelijk een zeeslag in de Golf van Napels – Olie op hout.  Rome, Palazzo Doria-Pamphilj – © Galleria Doria Pamphilj, Rome,Italy Giraudon/Bridgeman Images


La Flandre et la mer – Teaser door Musee-de-Flandre