Tentoonstelling Charles E. Schelfhout: ,,De nevel en zelfs de mist doorbreken…”

CE-Schelfhout‘De zee zoals ik ze zag’ is de titel van de tentoonstelling van Charles Emmanuel Schelfhout in het Centrum voor Visuele Revalidatie & Low Vision aan het UZ Gent, van vrijdag 3 april tot dinsdag 30 juni 2015.

,,Aan allen, die zoals ik, getroffen zijn door retinapigmentosa, wil ik door mijn tekeningen aantonen dat het mogelijk is de nevel en zelfs de mist te doorbreken.

Dankzij een videovergrootglas heb ik mijn passie voor de zee herontdekt. Ik heb de kaaien teruggevonden, het vaarwater, de wind in de zeilen, de vissers… Ik vaar mijn dagelijkse route; koers naar het leven.

Moge deze ervaring u aanspreken een aanmoedigen, u, die zoals ik de blik van geliefden niet meer zie!”

Charles E. Schelfhout, van Gentse oorspron, is geboren in 1951. Op 15-jarighe leeftijd gaat hij naar het Centrum voor Decoratieve Kunsten  in Brussel. In 1972 stelt hij tentoon in de galerij Aquarius op de Grote Zavel in Brussel en een jaar later in galerij Ado in Bonheiden (Mechelen). Voor de constructivist, gefascineerd door zwart en wit, is de kritiek unaniem positief. Aan getrokken en geboeid door het schrijven werkt hij mee aan diverse tijdschriften. In 1988 sticht hij Uitgeverij de Dijle en publiceert verschillende werken. Hij schrijft ook persoonlijke werken zoals  ‘In het kielzog van Hugo van Kuyck’ en ‘De Gerlache, drie generaties poolverkenners’.

Helaas moet hij in 2005, getroffen door retinapigmentosa, alle activiteiten stilleggen, maar na enkele maanden werd het tikken van de witte stok geen fataliteit meer. In december 2013 werd hij met brio aanvaard als aspirant bij de ‘Belgische Marine Schilders’. Een overwinning.

‘De zee zoals ik ze zag’ van vrijdag 3 april tot dinsdag 30 juni 2015.

Centrum voor Visuele Revalidatie & Low Vision aan het UZ Gent, de Pintelaan 185, 2e verdieping, blok 82 – 9000 Gent

Bezoek na afspraak: Kunsten en Leesblind vzw – Tel. +32 (0)474 75 70 51