Tallship Astrid lijdt schipbreuk voor Ierse kust

24 JULI 2013 – KINSALE IERLAND

Op weg naar Kinsale in het zuiden van Ierland bij het aanlopen van de fjord liep het mis met de tweemaster Astrid. Waarschijnlijk eerst onvoldoende motorkracht en vervolgens uitvallen van de motor, een stevige 5-6 Beaufort uit het zuidwesten, maakten dat het schip recht op de rotsen afdreef en vastliep.

 Er waren 30 bemanningsleden aan boord van de Astrid. Iedereen werd gered en de reddingsactie verliep uiterst gedisciplineerd zodat er niemand noemenswaardige verwondingen opliep. Dit komt omdat regelmatig geoefend wordt op soortgelijke omstandigheden.

De Astrid is eigendom van De Kam uit Kamperland en heeft als thuishaven Vlissingen. Het schip, 40 m lang en dwars getuigd, werd gebouwd in 1918. Het zou nog deelnemen van Sail De Ruijter eind augustus in Vlissingen.

Bij het ter perse gaan vernemen we nog dat zal getracht worden om het schip zo vlug mogelijk te lichten, vooral omdat er vermoed wordt dat het schip niet is gebroken.

De Astrid was een graag geziene gast op tal van evenementen in havens, zoals de verschillende Tall Ships Races in Antwerpen en Zeebrugge, en ook Oostende voor Anker.

Georges Janssens

Foto: Astrid voorheen afgemeerd aan het zuiderterras in Antwerpen.