Houten jachtbouw herontdekt

Het bouwen van jachten in hout lijkt bezig aan een nieuwe opmars. Met moderne technieken houden werven de traditie van houten jachtbouw in stand. De nieuwste inzichten en ontwikkelingen op dit gebied worden toegelicht op het HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction op 12 en 13 november 2012.

Op het symposium komt onder andere een ontwerpmethode voor een grote houten, gelamineerde constructie gedetailleerd aan bod. Dat gebeurt aan de hand van het ontwerp voor de Dream Symphony, een 141 meter lang zeilschip die op dit moment in aanbouw is. Naast hout is er op het symposium ook aandacht voor de toepassing van glas. Dit materiaal wordt, in navolging van de architectuur, steeds meer in de jachtbouw toegepast. Vooral het constructief gebruik op schepen stelt speciale eisen aan zowel het glas maar natuurlijk ook aan de regelgeving. Hoe ontwerpers hiermee moeten omgaan wordt nader toegelicht.

 Robotzeilen

Een ander onderwerp op het programma is de automatisering aan boord. Het robotic sailing boat project is het ultieme voorbeeld van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Deelnemers aan het symposium krijgen een presentatie van de ‘Roboat’; een gerobotiseerde zeilboot die in staat is autonoom te zeilen.

Historie

Het HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction heeft een rijke historie. Dit jaar wordt de 22e editie gehouden. Het kent een uitgebreid programma waarin ontwikkelingen en inzichten op het gebied van het ontwerp en bouw van jachten centraal staan. Gerenommeerde universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven uit de hele wereld delen hun bevindingen met de markt.
Het symposium is een initiatief van HISWA Vereniging, TU Delft en Amsterdam RAI en wordt ondersteund door MARIN, DAMEN, Royal Huisman en FEADSHIP. Het tweejaarlijkse symposium werd voor het eerst georganiseerd in 1967. Het programma is bedoeld voor (inter)nationale jachtbouwers, jachtarchitecten en (R&D) technici. Studenten met belangstelling voor de jachtbouwindustrie zijn ook welkom. Voor meer informatie en inschrijving gaan geïnteresseerden naar www.hiswasymposium.com