BootWijn van het Jaar 2012, de winnaars

 De verkiezing van de ‘Bootwijn van het Jaar 2012’ georganiseerd door BootMagazine tijdens de Belgian Boat Show in Gent was een enorm succes. Tijdens de 6 beursdagen verzamelden we niet minder dan 357 correct ingevulde proefnotities.

 

 

Elke deelnemer gaf de wijn een score op 10 punten. Herkomst, druivensoort, alles werd geheim gehouden tijdens de proefsessie. Nadat ze hun punten toegekend hadden, konden de deelnemers kennis maken met de wijnen en hun resultaten toetsen aan de verschillende ‘appelations’. Het werd een spannende strijd, vooral de witte wijnen waren aan mekaar gewaagd. Het ging om een nek-aan-nek race tussen de ‘Tête a tête Alsace (Carrefour) en de Spaanse Rueda Marques de Riscal (Delhaize).
Na twee weekends proeven waren er slechts 20 punten verschil tussen beiden.
Op de derde plaats volgde, maar ook dicht in de buurt want op iets minder dan 60 punten, de Chardonnay Jacobs Creek van Carrefour.
Mocht het om blindproeven gaan dan was Jacob’s Creek de wijn die het meest geraden en spontaan herkend werd.

 Bij de rode wijnen was er van bij de start een trio dat de leding nam, na de eerste paar uren was het podium geekend. De Rioja Coto de Imaz van Colruyt speelde haasje over met de Chileens La Capitana van Delhaize.. De Cahors Malbec volgde op een veilige derde plaats en werd nooit bedreigd. Uiteindelijk won La Capitana, meteen ook de krachtigste wijn in alcohol percentage (14,5°) van het gezelschap.

Blijkbaar houden bootmensen van krachtige, uitgesproken smaken, de stoere zeebonken gaven de voorkeur aan de krachtigste wijnen uit het lot.
 

Waren er wijnen die mensen niet lusten? Toch, het kunnen niet allemaal ‘boot’ wijnen zijn, soms val je wel eens op een wijntje om te ‘varen’ .
 Winnaar publieksprijs Wit

 “TETE A TETE”   Alsace AOC – LA CAVE DE PFAFFANHEIM – Druiven : Riesling en Pinot Gris – 12,5%vol
Carrefour  = 7,99 euro

Speciaal aan deze wijn is dat, in tegenstelling tot 95% van de Elzas wijnen deze wijn een blend is, samenstelling van meerdere druiven. Ook specifiek, deze blend is samengesteld door een Belg, Francis Lerminiaux, directeur aankoop wijnen Carrefour. Hij bracht een speciale cuvée van Pinot Gris samen met een mooie cuvée van Riesling. Ongewoon voor de Elzas maar lekker… Een aangenaam aperitief of begeleider van de eerste lenteslaatjes met bijvoorbeeld een vers geitenkaasje. Te schenken tussen de 6 a 8°C.

 Winnaar publieksprijs Rood

 “LA CAPITANA” 2009 Barrel Reserve – D.O. Cachapoal Valley  Chili – Viña La Rosa – 14,5 % Vol – Druif : Carmenère
Delhaize: 6,99 euro

 Mooi intense kersenrode wijn met kleurende tranen. Een intens aroma van zwarte bessen, donkere kersen en rode pruimen aangevuld met noties vanille. Mooi bij rood vlees op de BBQ. Te serveren bij 18°C – 20 °C

 Winnaar ‘ prijs van de Sommelier’

 “COTO DE IMAZ” Reserva 2005 – DOC RIOJA (Spanje) – druif : 100% Tempranillo – 13,5 %vol 
Colruyt = 6,99 euro

Deze wijn verbleef 18 maanden op houten vaten van Amerikaanse eik en daarna nog eens 24 maanden in de fles (kelder) alvorens verkocht te worden. Een Coto de Imaz wordt niet elk jaar gemaakt. Mooie versmolten tannines schudden me tijdig wakker waardoor ik kan genieten van een mooie afdronk met fruitige kruidigheid. Te serveren bij 18°C – 20 °C

 

Bootmagazine dankt de verantwoordelijken van de wijnafdelingen van Carrefour, Colruyt en Delhaize voor het ter beschikking stellen van de proefwijnen. En natuurlijk ontkurken wij ook graag een fles op de gezondheid van onze sommelier en wijnjournalist Mark Vekemans en onze fotograaf en wijnliefhebber Paul Bolsius, die ons met raad en daad hebben bijgestaan om de verkiezingen in goede banen te leiden. Dank ook aan alle deelnemrs voor hun gewaardeerde proefnotities.

Onder de deelnemers worden 6 flessen van de winnende wijnen verloot. Zij worden via e-mail verwittigd.